Vállalatok

Teljes üzembe helyezték a lengyelországi LNG-kikötőt

NRGreport | 2016.06.20. 07:10

A terminálra pénteken érkezett meg az első szállítmány, 210 ezer köbméter cseppfolyósított földgázzal. 

Teljes üzembe helyezték az észak-lengyelországi Swinoujscie gázkikötőt, miután pénteken megérkezett az első, a lengyelországi hálózaton keresztül továbbítandó cseppfolyós földgázt (LNG) szállító katari hajó – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió.

A Q-flex típusú, 315 méter hosszú hajó 210 ezer köbméter LNG-t szállított Swinoujsciébe. Tavaly december óta ez a harmadik  szállítmány, a korábbiakat azonban a gázterminál visszagázosító rendszerének feltöltésére, illetve a lengyelországi szállítási hálózat tesztelésére használták fel.

A PGNiG vezető lengyel gázszolgáltató szerint július közepétől az év végéig havi rendszerességgel várhatók a katari gázszállítmányok. Emellett Swinoujsciében rövidtávú (spot) szerződések keretében is fogadnak LNG-t. Június végén a Statoil norvég olaj- és gáztársaság mintegy 140 ezer köbméter cseppfolyós földgázt szállít a lengyelországi gázkikötőbe.

A mintegy 3,5 milliárd zloty (830 millió euró) költséggel létesített, a gázbeszerzés diverzifikációját biztosító swinoujsciei gázkikötő az Európai Unió által támogatott projekt, része a horvát Krk szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető észak-déli gázfolyosónak. A stratégiai gázkikötő a balti-tengeri kikötővároson, Szczecinen keresztül kapcsolódik a Magyarországon is áthaladó  európai hálózathoz.

A terminál évi 5 milliárd köbméter kapacitással működik, Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy harmadát tudja kielégíteni. Lengyel vezető politikusok nyilatkozatai szerint a terminál kapacitását évi 7,5 milliárd köbméterre kívánják növelni.

A gázkikötőt szombaton Andrzej Duda elnök jelenlétében Lech Kaczynskiról, a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt lengyel államfőről nevezik el. A néhai államfő 2006-ban kezdeményezte a gázkikötő létesítését, a terminál építése 2011-ben kezdődött meg.

  NRGreport
Címkék
#Lengyelország   #LNG   #LNG-terminál   #PGNiG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.