Címlap

Első fokon megszüntették a legnagyobb román energiacég ellen a csődeljárást

NRGreport | 2016.06.21. 13:31

Megszüntette a bukaresti törvényszék kedden a Hidroelectrica legnagyobb román energiacég ellen a csődeljárást.

A kedden kimondott ítélet még nem jogerős, a hitelezőknek egy hetük van, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A 6462 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkező, Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedező cég először 2012-ben kérte a bíróságtól, hogy nyilvánítsák fizetésképtelenné, miután mintegy egymilliárd euró adósságot halmozott fel.

Romániában fizetésképtelenségi eljárásnak nevezik a csődeljárás első szakaszát, amikor az adósnak egy csődbiztos irányításával lehetőséget biztosítanak, hogy adósságait átütemezze, és elkerülje a felszámolást.

A bukaresti törvényszék hozott már 2013-ban egy hasonló kedvező döntést a vállalat számára, de az ítélőtábla 2014-ben felülbírálta azt, és az energiacég ismét csődvédelem alá került.

A román hatóságok és a csődbiztos azonban most derűlátóak, és bíznak abban, hogy a vállalat végleg kikerül a fizetésképtelenségi eljárás alól. Remus Borza csődbiztos úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek a mostani bírósági ítéletről, hogy már végrehajtható.

A többségi állami tulajdonban levő vállalat azért került válságos anyagi helyzetbe, mert 2004-ben csaknem tucatnyi előnytelen szerződést kötött az áramot viszonteladó magáncégekkel. Ezeket a mintegy tíz évre szóló megállapodásokat, végül sikerült felbontani, és a vállalatot nyereségessé tenni.

A Hidroelectrica nyereségessé tételét a Romániának 2009 és 2015 között hitelt nyújtó Nemzetközi Valutaalap is szorgalmazta. A vállalat értékét csaknem 3 milliárd euróra becsülik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.