Vállalatok

Kína miatt bukhatjuk a Tesla-gyárat?

NRGreport | 2016.06.21. 08:25

Sanghaj a befutó a Tesla kínai üzemére, közölte a Bloomberg, a céghez közel álló forrásra hivatkozva. A Tesla Motors Inc. egy kínai állami céggel közösen, összesen 9 milliárd dollárt fektethet be. A döntés hátráltathatja az európai gyárépítési terveket.

A Tesla a kínai Jinqiao csoporttal közösen kivitelezné az üzem felépítését, a Bloomberg információi szerint. A sanghaji állami társaság nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Teslával, hogy fejenként mintegy 4,5 milliárd dollárnyi jüanért (30 milliárd jüan) hozzák létre a kínai üzemet. A Tesla az ügyletben a nagyobb befizető, a Jingiao javarészt területet ad része ellenértékében.

Sanghaj mellett még két kínai város, Suzhou és Hefei küzdenek a Tesla üzemért, a 9 milliárdos befektetés majdnem a duplája lenne annak, amit a Walt Disney fizetett a szintén Sanghajban létrehozott tematikus parkjáért, amit idén júniusban nyitottak meg.

A Bloomberg autóipari elemzője, Steve Man szerint az üzem óriási előrelépés lenne a Teslának, de Sanghajnak is: az üzemmel együtt valószínűleg kiépül országos viszonteladói hálózat, K+F központ, töltőhálózat és lehetséges egy második „Gigafactory” felépítése is.

Mennyire veszélyezteti az európai gyár létesítéseket ez a lépés?

Nagy kérdés a kínai lehetséges megállapodás tükrében, hogy a Tesla melyik piacra akar koncentrálni – mondta az NRGreportnak Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Egy ekkora mértékű befektetés nagyon megterhelő a Teslának, még akkor is, ha „csak” az ügylet felét kell neki állnia – gondoljunk bele, hogy Elon Musknak több szálon is futnak projektjei, pl. a SpaceX program, melyek viszik a pénzt – tette hozzá.

Eddig arról volt szó, hogy a Tesla az infrastruktúra hiánya miatt nem megy Kínába, ez a lépés most mérföldkő lehet, közép-európai szempontból is: a befektetés mértéke, a projekt és annak megtérülésének idősíkja mindenképpen lassíthatja az európai terjeszkedési terveket – az elemző szerint. Kovács Bálint hozzátette: fontos, hogy a Tesla ehhez a befektetéshez biztosan külső forrást igényel, melyet ismét részvény-, ill. kötvénykibocsátásból fedez majd a társaság.

Igaz, hogy közben a holland, német és norvég terveket tekintve az európai piacot is kiemelten fontosként kell kezelnie a társaságnak, úgy tűnik azonban, hogy most Kínára koncentrálnak jobban, mondta az Equilor elemzője. Ez lehűtheti a hazai Tesla-terveket is, hiába szeretné annyira a gyárat a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kínai gyártás, azzal együtt, hogy 50%-os kínai állami tulajdonosi struktúrában készülnek az autók azért fontos, mert így nem vetik ki a járművekre a különben 25%-os behozatali adót. Így a Tesla komoly előnyre tudna szert tenni az olyan nemzetközi riválisokkal szemben, mint a BMW vagy az Audi, ill. az olyan hazaiakkal szemben, mint a BYD Co., vagy a BAIC Motor Corp.

Egyelőre a Tesla még nem erősítette meg a hírt.

  NRGreport
Címkék
#Elon Musk   #Gigafactory   #Kína   #Model 3   #Sanghaj   #Tesla  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.