NRGreport
Menü

Az olajár emelkedésében hisz a Templeton

A Franklin Templeton jelentős összegeket kezdett fektetni kisebb, független olajkitermelő cégekbe, ugyanis az olajárak jelentős emelkedésére számítanak.

A kaliforniai székhelyű alapkezelő több alapján keresztül is jelentős részesedéssel rendelkezik a nyersanyagszektor olyan meghatározó vállalataiban, mint a BP, a Total, a Glencore vagy a Chevron.

Frederick Fromm a Templeton alelnöke, aki a nyersanyagpiaci alapok befektetéseit is felügyeli, egyik nyilatkozatában 65 dolláros hordónkénti árat tartott kívánatosnak. A Templeton arra számít, hogy a jelenlegi 50 dolláros árfolyam nem ösztönzi megfelelő mértékben a kínálati oldalt, így az nem fog tudni hosszabb távon lépést tartani a kereslettel, ez pedig az árak emelkedéséhez vezethet – írta a Portfolio.hu.

Az olajár emelkedése elsősorban az olyan kisebb olajcégeknek kedvezne, mint amilyenek az amerikai palaolaj kitermelők, akik a leginkább megszenvedték az árcsökkenést. Ilyenek például az Anadarko Petroleum Corp. vagy az Occidental Petroleum Corp. is, amelyekben a Templeton szintén jelentős részvénypakettel rendelkezik.

Fromm, aki közel 2 milliárd dollár értékű vagyont kezel, elmondása szerint jelentős eszközátcsoportosítást hajtott végre. Olyan jelentős nyersanyagipari vállalatok, mint az Exxon Mobil vagy a BP papaírjainak egy részét kisebb, olajkutató és kitermelő vállalatok részvényeire cserélte.

Ezen cégek papírjai így mostanra a Templeton által kezelt nyersanyagalapok teljes eszközállományának 41 százalékát teszik ki.

Fromm szerint az olaj az elkövetkező időszakban a 65 és 85 dolláros sávban fog mozogni.

Forrás: Portfolio.hu