Vállalatok

Óriási kárigényt fizet a VW a dízelbotrány miatt

NRGreport | 2016.06.24. 07:25

Összesen 10,2 milliárd dollárnyi kárigényt elégít ki Volkswagen a dízelbotrány miatt – tudta meg az AP hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokból.

A kártérítés legnagyobb része a 482 ezer autótulajdonos kompenzálására fog elmenni, akik olyan dízelmotorral felszerelt autót használtak, melyeknél a német autógyártó használta a károsanyag-kibocsátási értékeit tesztelés közben manipuláló vezérlő szoftvert – írta a Portfolio.hu az AP hírére hivatkozva.

Az ügyfelek két lehetőség közül választhatnak: eladják autóikat a Volkswagennek a botrány 2015. szeptember 18-i kirobbanása előtti piaci áron, vagy megtartják autóikat és kijavítja a problémát a gyártó.

Bármelyik megoldást is választja az ügyfél, 1000 és 7000 dollár közötti kártérítést is kaphatnak a gépjármű életkorától függően, átlagosan ez a kompenzáció 5000 dollár lehet autónként.

A hírügynökség egyik forrása azt mondta, hogy a megállapodás még nem végleges és a bírói ítélet bejelentéséig még változhat.

Az autógyártónak emellett a kormányzati ügynökségek felé is be kell fizetnie a büntetést, valamint egy programra is kell áldoznia, ami helyreállítja a környezeti szennyezés okozta károkat.

A hírügynökség úgy tudja, hogy az autótulajdonosokat képviselő ügyvédek, a Volkwagen, az amerikai kormányzati ügynökség (így például a környezetvédelmi hatóság) még nem állapodott meg arról, hogy a gyártó milyen lépések mentén javítja meg az érintett autókat.

  NRGreport
Címkék
#dízelbotrány   #kártérítés   #Volkswagen   #VW  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.