NRGreport
Menü

Pánik az olaj piacán - októbertől adóemelés is jöhet

Több mint 6%-kal esett az olaj ára a nemzetközi piacokon a péntek reggeli kereskedésben, azt követően, hogy egyértelművé vált: Nagy-Britanniában a szavazás eredménye az EU-ból való kilépést támogatja. A megnyugvás után sem valószínű, hogy a Brent 50 dolláros szint fölé kerül, esélyesnek tűnik októbertől a jövedékiadó-emelés.​

A pénzpiacokat már hónapok óta izgalomban tartja a brit népszavazás kérdése, és komoly volatilitást okoztak az ország uniós kilépése miatti aggodalmak. A csütörtökön tartott szavazás eredménye péntek hajnalban kezdett egyértelműen az elszakadás irányába mutatni, a piacok azonnal eséssel reagáltak a hírre: így történt a főbb devizakeresztekkel, a nyitva lévő tőzsdéken és az olaj esetében is: az amerikai könnyűolaj, a WTI 47,34 dolláron állt, közel 3 dolláros mínuszban, míg a Brent 48,16 dollárra esett, ugyancsak 3 dollárral.

Az IHS olajelemzője, Victor Shum szerint a heves mozgások jellemzőek lesznek az olaj piacára a következő napokban is, a bizonytalan gazdasági helyzet ez Egyesült Királyságban és az Európai Unióban nem kedvez az olaj árának sem – írta a CNBC.

Az olaj ára eddig idén több mint 30 százalékkal nőtt, a brit szavazásig. Most arra kell várni, hogy lecsituljanak kicsit a kedélyek, de az 50 dolláros szint fölé emelkedésre nem nagyon kell számítani piaci elemzők szerint.

Az 50 dolláros határ különösen érdekes magyar adózási szempontból: ha szeptember végén is 50 dollár alatt lesz a Brent, akkor a gázolaj közterhe literenként 10, a benziné 5 forinttal növekszik majd október elsejétől.

Az lesz a döntő, hogy mi lesz a Brent kőolaj tőzsdei jegyzésárának az Intercontinental Exchange tőzsdén a tárgynegyedév utolsó hónapjára vonatkozó szállítási határidővel rendelkező, az előző negyedév végét legalább 5 nappal megelőző utolsó kereskedési napon érvényes záróárfolyama.

Ugyan nagyságra nézve az Egyesült Királyság messze nem a legnagyobb olajfogyasztó, a 15. helyen áll, a piac most inkább azért aggódik, hogy a kilépéssel lassulhat az unió növekedése, ami az olajfogyasztás csökkenését okozhatja az EU-n belül - mondta az NRGreportnak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olajipari elemzője. 

Ugyanakkor az unió kőolajtermék fogyasztása 2005 óta folyamatosan esik, ma hozzávetőleg napi 10-12 millió hordó olaj fogy szemben az akkori körülbelül 14 milliós napi fogyással, mondta az elemző, aki túlzottnak érzi a piaci reakciókat a Brexitre. Még nem tudni, mi fog történni, de nem hiszem, hogy jelentős olajkereslet esés következne be - mondta.

A szakértő 45-50 dollárra teszi az év második felében az olaj árát, nem kizárt, hogy már szeptemberre a szezonális hatások miatt (nyáron a legmagasabb a fogyasztás, amit némi visszaesés után a negyedik negyedévben újabb enyhe emelkedés követ) a jövedéki adót ennek megfelelően módosíthatják.

Forrás: NRGreport, CNBC