NRGreport
Menü

15 milliárd dollárt fizethet az USA-ban a Volkswagen

A dízelbotrány miatt több mint 15 milliárd dollárt fizethet az Egyesült Államokban a Volkswagen. A társaságnak környezetvédelmi projekteket is támogatnia kell.

A 15 milliárd dollár jelentős része, mintegy 10 milliárd dollár a 480 ezernél is több autótulajdonos kompenzálására megy majd el - írta a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Azok az autósok, akik dízelmotorral felszerelt autót vásároltak, melyekről kiderült, hogy szoftverrel manipulálták a károsanyag-kibocsátási értékeket tesztelés közben két lehetőség közül választhatnak: vagy visszaszállítatják az autóikat, hogy azokat a VW megjavítsa, vagy eladják azokat az autógyártónak, a botrány kirobbanása előtti, azaz 2015. szeptember 18-i piaci áron.

Bármelyik megoldást is választják, attól függetlenül 1000 és 7000 dollár közötti kártérítést is kaphatnak autójuk életkorától függően.

A VW-nek az ügyfeleknek fizetett összegen felül a kormányzati ügynökségek felé is fizetnie kell büntetést. Ezen kívül, közel 3 milliárd dollárral támogatnia kell egy környezeti szennyezés okozta károkat helyreállító programot is, további 2 milliárd dollár értékben pedig zéróemissziós és elektromos autók elterjedését elősegítő beruházásokat kell megvalósítania.

A Volkswagen eddig 16 milliárd eurót (17,8 milliárd dollárt) különített el a dízelbotrány során felmerülő költségekre.

Forrás: Reuters

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »