Vállalatok

15 milliárd dollárt fizethet az USA-ban a Volkswagen

NRGreport | 2016.06.28. 12:07

A dízelbotrány miatt több mint 15 milliárd dollárt fizethet az Egyesült Államokban a Volkswagen. A társaságnak környezetvédelmi projekteket is támogatnia kell.

A 15 milliárd dollár jelentős része, mintegy 10 milliárd dollár a 480 ezernél is több autótulajdonos kompenzálására megy majd el – írta a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Azok az autósok, akik dízelmotorral felszerelt autót vásároltak, melyekről kiderült, hogy szoftverrel manipulálták a károsanyag-kibocsátási értékeket tesztelés közben két lehetőség közül választhatnak: vagy visszaszállítatják az autóikat, hogy azokat a VW megjavítsa, vagy eladják azokat az autógyártónak, a botrány kirobbanása előtti, azaz 2015. szeptember 18-i piaci áron.

Bármelyik megoldást is választják, attól függetlenül 1000 és 7000 dollár közötti kártérítést is kaphatnak autójuk életkorától függően.

A VW-nek az ügyfeleknek fizetett összegen felül a kormányzati ügynökségek felé is fizetnie kell büntetést. Ezen kívül, közel 3 milliárd dollárral támogatnia kell egy környezeti szennyezés okozta károkat helyreállító programot is, további 2 milliárd dollár értékben pedig zéróemissziós és elektromos autók elterjedését elősegítő beruházásokat kell megvalósítania.

A Volkswagen eddig 16 milliárd eurót (17,8 milliárd dollárt) különített el a dízelbotrány során felmerülő költségekre.

  NRGreport
Címkék
#dízelbotrány   #kártérítés   #USA   #Volkswagen   #VW  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.