Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A Molnak is betehet a Brexit az északi-tengeren

NRGreport | 2016.06.28. 09:39

A Brexit miatt az Egyesült Királyság északi-tengeri olaj-és gázkitermelő térsége évekig elhúzódó válsággal néz szembe. A britek EU-ból való kilépése miatt ugyanis a skótok megint megpróbálhatják függetleníteni magukat a brit szövetségtől.

A Brexit után Skócia elsőszámú minisztere, Nicola Sturgeon jelezte, 2014 után ismét terítékre került egy skót függetlenedésről szóló szavazás. Ez nehéz helyzetbe hozhatja az északi-tengeri olaj-és gázkitermelő iparágat, melynek nagy része skót vizekhez kapcsolódik, ugyanis évekig bizonytalanság és politikai megbénulás jöhet – írta a Bloomberg.

Az ilyen kiszámíthatatlanság nem kedvez a beruházásoknak, ezekre pedig az iparágnak szüksége van, mind az újakra, mind pedig a meglévők folytatására. Az előrejelzések szerint a térségben olaj-és gázkitermelést végző vállalatok 2014-hez képest idén 40 százalékkal kevesebbet költhetnek beruházásokra.

A problémákat felismerve az Oil & Gas UK a Brexit napján közleményt adott ki, melyben leírták, biztosítani kell, hogy az Egyesült Királyság északi-tengeri térsége a jövőben is képes legyen beruházásokat vonzani. Sürgették mindemellett a brit kormányt, hogy mielőbb tisztázza az EU-kilépés tervezett menetrendjét.

Mennének a skótok?

Az északi-tengeri olajipar válsága még tovább elhúzódhat a Brexit miatt felélénkült skót függetlenedéssel. Egy ilyen kiválás azt jelentené, hogy az olaj-és gázkészleteket is el kell osztani. A korábbi, 2014-es függetlenedési szavazáshoz több tanulmány is készült, melyek akkor megállapították, hogy a skótok kiválásával az Egyesült Királyság északi tengeri olaj-és gáztermelő térségének éves olajtermelése 96 százalékban, míg a gázkihozatal mintegy 47 százaléka a skótokat illetné meg.

A Brexit utórengései tehát komolyan érintenék a már egyébként is válság sújtotta északi-tengeri olajkitermelő régiót. Ebben a térségben 2016 év elején eddigi talán legnagyobb válságát élte meg, miután az olajárak 30 dollár alá is kerültek, így csak veszteségesen lehetett kitermelni a világ egyik legmagasabb költségű kitermelő területén. Januárban a kilátások kapcsán az iparágban nagy tekintélynek örvendő szellemi műhely, a Wood Mackenzie meglehetősen pesszimista előrejelzést fogalmazott meg az északi-tengeri olajtermelő térség, azon belül is az Egyesült Királysághoz tartozó rész kilátásait illetően, várakozásaik szerint az itteni 300 működő mezőből 140 a következő 5 évben bezárásra kerülhet, még akkor is, ha az olajárak 85 dollárig kapaszkodnak vissza.

Enyhítenek a britek, szigorítanak a norvégek

Az északi-tengeri régiónak alapvetően két fő területe van, a brit és a norvég. Mindkét terület eltérő adottságokkal bír, nem egyformán érinti a két területen kitermelést folytató vállalatokat az olajárak csökkenése. A két régió közti különbségek talán legfontosabb eleme a kitermelési költség. A norvég mezők több mint dupla akkora hozamot biztosítnak, mint a britek, miközben 9,2 dolláros kitermelési költségük csupán harmada a britekének, a Rystad Energy számításai szerint. Így aztán nem meglepő, hogy az Egyesült Királyság és Norvégia teljesen eltérő módon, más pozícióból próbálja megoldani az Északi-tengeren kialakult válsághelyzetet. A britek márciusban további adócsökkentést adtak a kitermelő vállalatoknak, és ezzel a 2015 márciusban meghirdetett, 1,3 milliárd fontos adócsökkentési keretösszeget kiterjesztették további 1 milliárd fonttal. Norvégia inkább fenyegetéssel ösztönzi a beruházásokat – amennyiben azok felfüggesztik kitermelő projektjeiket, a jövőben jelentősen csökken az esélyük az új kutatási licenszekre kiírt tendereken. Közben, a Norvégoknál az nehezíti a helyzetet, hogy sztrájk fenyegeti a kitermelést.

A Mol is érintett lehet

Az északi-tengeri olajipari folyamatok a hazai tőzsdei cégek közül közvetlenül érintik a Molt is, hiszen a társaság 2013-2015 között több bevásárlást is végrehajtott a térségben – írta a Portfolio.hu. Az olajárak masszív esése oda vezetett, hogy tavaly a negyedik negyedévben mintegy 1 milliárd dollárnyi értékvesztést számolt el a vállalat az olajár várakozások csökkenése miatt, ebből 755 millió dollár az Egyesült Királyságbeli eszközökhöz kapcsolódott. A Mol éves rendes közgyűlését követően a társaság pénzügyi igazgatója jelezte, idén nem számolnak jelentős leírásokkal.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.