NRGreport
Menü

Norvég sztrájk miatt is emelkedik az olaj ára

Két napi meredek esést követően ma újra emelkedik az olaj ára, többek között az olaj- és gázmezőkön kezdődő norvég sztrájk miatt.

Újra emelkedésnek indult az olaj árfolyama az elmúlt pár napi esést követően. Ez több okra vezethető vissza: egyrészt, az elmúlt napok dollárerősödése után kedden gyengülni kezdett az amerikai fizetőeszköz, ami a dollárban jegyzett nyersanyagok árának emelkedését okozza. Másrészt, az olaj ára igen sokat esett az elmúlt hetekben, mostanra hét heti mélypontot ért el, innen egy korrekció következett be. Az is hajtja a nyersanyag árát, hogy Norvégiában az olaj- és gázmezőkön dolgozók sztrájkra készülnek – írta a Portfolio.hu.

A befektetők most elsősorban a sztrájkra figyelnek, hiszen szombattól 755 norvég olaj- és gázipari munkás kezdhet sztrájkot, azokon a mezőkön, amelyek Norvégia olajkitermelésének 18, gázkitermelésének 17 százalékát adják. Lesznek még egyeztetések június 30-án és július 1-jén a munkáltatók és a munkavállalók között, de amennyiben nem vezetnek eredményre a tárgyalások, sztrájkba lépnek a munkások. A kieső olajkínálat miatt tovább erősödhet az olaj ára.

A június eleji 52 dollár feletti csúcsról eddig több mint 12 százalékot esett az amerikai könnyűolaj, a WTI árfolyama, kedden azonban már 1,2 százalékos emelkedés mutatott.

Forrás: Portfolio.hu