Fenntarthatóság

Tiszta energiával erősít a Három amigo

NRGreport | 2016.06.28. 07:25

Az ottawai „Három amigo” csúcson arra tesz ígéretet az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó vezetése, hogy 2025-re energiaforrásuk nem kevesebb, mint 50%-át megújuló forrásokból nyernék.

Barack Obama, Justin Trudeau és Enrique Peña Nieto agresszív de elérhető célokat fogalmaz meg az ottawai csúcsértekezleten, írta a The Guardian, a Fehérházra hivatkozva.

Az ígéret komoly előrelépés a jelenlegi 37%-ról és az Egyesült Államokra rója a legnagyobb terhet. A Fehérház közölte: a szerdai találkozón azt jelentik majd be, hogy a három ország víz-, szél-, és napenergiára fókuszál majd a meglévő nukleáris létesítmények és fosszilis energiaforrások mellett.

Brian Deese, Obama-elnök szenior tanácsadója szerint a cél igen merész, de a teljes kontinensen elérhető, még úgy is, hogy a három ország összenergiatermelésének 75%-át az USA állítja elő, így a legnehezebb feladat az övé. Az Egyesült Államok energiájának harmada származik tiszta energiából. Mexikó ezzel szemben kevesebb, mint 20%-nyi tiszta energiaforrást használ, 2024-re már azonban ígéretet tett arra, hogy ez az arány 35%-ra nő. Kanada áll a legjobban ebben a tekintetben, az ország energiaigényének 81%-át fedezik víz-, nap-, szél-, ill. nukleáris energiából.

A szerdai Három amigo találkozón az is bejelentésre kerül, hogy Mexikó csatlakozik ahhoz az ígérethez is, amit az USA és Kanada már korábban megtett, és amely szerint az ország metán emisszióját 2025-ig 40-45%-kal csökkenti.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.