NRGreport
Menü

Ismét napirendre kerülhet a Török Áramlat gázvezeték

Oroszország közölte, hogy hajlandó újraindítani a tárgyalásokat a Török Áramlat gázvezeték megépítéséről, miután Recep Tayyip Erdoğan, török elnök hivatalos bocsánatkérő levelet küldött Moszkvába az orosz vadászgép tavalyi lelövése miatt. Az incidens miatt mélypontra került a két ország viszonya. 

Az elnöki bocsánatkéréssel úgy tűnik, ismét megnyílik az út a Török Áramlat megépítése előtt. A gázvezetéket eredetileg a Bulgárián áthaladó Déli áramlat alternatívájaként tervezték, miután azt az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról. Június elején, még a bocsánatkérő levél kézhezvétele előtt Vlagyimir Putyin, orosz elnök úgy nyilatkozott, hogy a diplomáciai viszály ellenére sem tett le egyik tervről sem. 

A Török Áramlat megépítéséről két évvel ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások. A vezeték a tervek szerint éves szinten 63 milliárd köbméter földgáz szállítására lenne alkalmas, ebből 16 milliárd köbmétert Törökország használhatna fel. A fennmaradó mennyiséget egy, a török-görög határon létesítendő terminálban gyűjtenék össze, mielőtt továbbszállítanák európai vevőknek. 

Az orosz vadászrepülő lelövése után azonban a tárgyalások hirtelen megszakadtak, sőt a helyzet a közelmúltban még feszültebbé vált, miután kiderült, hogy Románia és Törökország is új fekete-tengeri hajóflotta felállítására készül egy esetleges orosz agresszió ellen való védekezésképpen. Ez utóbbi érthetően heves ellenérzéseket váltott ki Moszkvából. 

A diplomáciai viszály során azért a felek arra kényesen odafigyeltek, hogy például a mindkét félnek stratégiai jelentőségű gázszállításokat fel sem függesztette Oroszország, igaz ugyan, hogy a kölcsönös kereskedelmi, vagy a turisztikai tilalmak hatalmas veszteségeket okoztak az érintetteknek - írja az Oilprice.com

A Török Áramlat megépítését némileg bonyolítja, hogy idén májusban megállapodás született a Transz-Adria gázvezeték megépítéséről, amely a Kaszpi-tengeren lévő gázmezőket köti majd össze a török TANAP gázvezeték bekapcsolásával Görögországgal és Olaszországgal. Ebben a projektben Oroszország nem vesz részt. A vezeték a tervek szerint 2020-ra készül el teljes hosszában.

Forrás: Oilprice.com, NRGreport