Trading

Rekord negyedévet zárhat az olaj

NRGreport | 2016.06.30. 12:43

Hét éve a legnagyobb negyedéves növekedését érheti el az olajár az idei második negyedévben miközben a csökkenő amerikai kitermelési adatok a globális túltermelés enyhülését vetítik előre – írja a Rigzone.com a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva. 

Az olajra kötött határidős ügyletek értéke 29 százalékkal nőtt New Yorkban a második negyedévben, ez 2009 júniusa óta a legnagyobb mértékű növekedés. Közben az amerikai olajtartalékok március óta a legalacsonyabb szintre estek, a kitermelés pedig harmadik hete csökken, az amerikai Energia Információs Hivatal szerdán közzétett legfrisebb adatai szerint. 

Az olajár a Brexit-szavazás után erős rallyba kezdett, szerdán aztán ismét elérte és meghaladta az 50 dolláros szintet, majd csütörtökön ismét esésnek indult, miután a Godlman Sach bankház közölte: a nigériai termelés helyrállítása miatt kérdésessé vált a második félévre vonatkozó, hordónkénti 50 dolláros előrejelzése. Az északi-tengeri alaptípus, a Brent csütörtökön kora délután 1,91 százalékos esésben, de még mindig az 50 dolláros szint fölött járt.

A világ több pontján jelentkező ellátási zavarok és a csökkenő amerikai kitermelés miatt visszaesett a globális túltermelés a februári, 12 éves mélyponthoz képest 85 százalékos áremelkedést idéztek elő. Ezért a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezete (OPEC) is azt valószínűsítette, hogy a piac közelít az egyensúlyi állapot felé, mivel a növekvő kereslet fokozatosan kiegyenlíti a többlettermelést – írja a Rigzone.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.