Címlap

Az energiaárak miatt csökkentek az ipari termelői árak

NRGreport | 2016.07.01. 07:25

Az egy évvel ezelőtti szinthez képest májusban már tizedik hónapja csökkentek az ipari termelői árak, elsősorban az energiaáraknak köszönhetően.

Májusban a belföldi értékesítés árainak 4,8 és az exportárak 0,8 százalékos mérséklődésének eredőjeként 2,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az ipari termelői árak, mint egy évvel azelőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző hónaphoz viszonyítva azonban 1,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak, miután négyhavi csökkenés után az energiaárak is 0,4 százalékkal nőttek, a feldolgozóiparban pedig az áprilisi 0,3 százalék után 1,3 százalékos volt a havi áremelkedés.

Az első öt hónapban a belföldi értékesítés árai 4,5, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2015. január-májusihoz képest.

Májusban éves összevetésben az ipar belföldi értékesítésének árai 4,8 százalékkal csökkentek. Ezen belül a feldolgozóipar árai 4,4, míg a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé – az energiahordozók világpiaci árcsökkenésének hosszú távú hatására – 6,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A belföldi értékesítésben az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – az energiahordozók áralakulása miatt – 7,1 százalékkal csökkentek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatokban ugyanakkor 2,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,3 százalékkal emelkedtek az árak májusban.

Az ipari exportértékesítés árai 0,8 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül a feldolgozóipari árak 0,5, a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai – szintén az energiahordozók világpiaci árának csökkenése következtében – 8,8 százalékkal alacsonyabbak voltak.

A feldolgozóiparon belül a járműgyártás exportárai 2,4 százalékkal emelkedtek tavaly május óta, a számítástechnikai termékek exportára viszont 3,9, a gyógyszereké 5,0 százalékkal csökkent. A villamosberendezések kiviteli árszintje 2,4, a gépi berendezéseké 2,0, az élelmiszereké 2,1 százalékkal emelkedett tavaly májushoz viszonyítva.

  NRGreport
Címkék
#energiaárak   #ipari termelés   #KSH  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.