Trading

Brexit: a vártnál enyhébb piaci reakció volt az első héten

NRGreport | 2016.07.04. 06:24

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelentős, de a várakozásoknál valamivel enyhébb piaci reakció jellemezte az első "Brexit-hetet", a kilépést pártolók győzelmével végződött brit EU-népszavazás eredményének ismertté válása óta eltelt kereskedési időszakot, de az összkép így is meglehetősen vegyes.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics elemzői péntek esti összegzésükben kiemelték, hogy a Londoni Értéktőzsde irányadó FSTE-100-as árfolyamindexe a héten járt tavaly augusztus óta nem mért csúcson is. A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ezt elsősorban a font meredek gyengülése okozta, és nem az, hogy a brit gazdaság kilátásairól alkotott piaci vélemény "markánsan derűlátóbbá" vált volna.

A FTSE UK Local index – amelynek vállalatai eladásaik legalább 70 százalékát a brit piacon értékesítik – pénteken még mindig 10,3 százalékkal járt a népszavazás előtti nap zárásában mért szintje alatt.

A brit állampapír hozama ugyanakkor folyamatosan csökken, a tízéves lejáratra jelenleg 0,84 százalékos mélységi rekordon jár, viszont a brit szuverén kötelezettségek törlesztésének leállási kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazása emelkedik – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

Ezt alátámasztja a Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég is, amelynek pénteki kimutatása szerint az ötéves brit államkötvényre köthető CDS-kontraktusok középárfolyama 43 bázispont környékén jár, 10 bázisponttal az egy héttel korábbi árszint felett.

Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény piaci csődbiztosítása most 43 ezer dollárba kerül az irányadó ötéves lejáratra, tízezer dollárral többe, mint egy hete.

A brit CDS-árazás elszakadt a többi magasan fejlett nyugati ipari gazdaságétól. A Markit adatai szerint az amerikai kincstárjegy CDS-árazása az összehasonlítható lejáratra jelenleg 22 bázispont, a német Bund CDS-középárfolyama 20 bázispont környékén mozog.

A Capital Economics londoni elemzőinek pénteki hétzáró összegzése szerint a brit szuverén kötvények hozamának esése e környezetben valószínűleg a Bank of England – a brit jegybank – monetáris politikájának jövőbeni irányával kapcsolatos piaci várakozásokat tükrözi. A hozamok a teljes lejárati görbe mentén 10-20 bázisponttal estek azóta, hogy a héten a Bank of England kormányzója, Mark Carney rendkívüli sajtótájékoztatóján egyértelmű utalást tett a monetáris politika további enyhítésének lehetőségére. Carney kijelentette: a brit gazdaságban poszt-traumatikus stressz-tünetegyüttes jelei mutatkoznak a népszavazási eredmény miatt, és ebben a helyzetben valószínűleg a monetáris politika "valamelyes enyhítésére" lesz szükség még a nyár folyamán.

  NRGreport
Címkék
#Brexit   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.