NRGreport
Menü

Több orosz gáz jön Ukrajnán keresztül Európába

Csaknem harmadával,  31 százalékkal nőtt az Ukrajnán keresztül az Európai Unió tagországaiba szállított orosz földgáz mennyisége az idei év első felében a tavaly azonos időszakihoz képest - hozta nyilvánosságra hétfőn az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat.

A sajtóközlemény szerint az első fél évben már csaknem 38 milliárd köbméter, Oroszországból származó földgázt szállítottak Európába az ukrajnai vezetékeken keresztül. 

A most nyilvánosságra hozott statisztikai adatok alapján 2014-ben az előző évhez képest 29,1 százalékkal, 59,4 milliárd köbméterre csökkent az Ukrajnán keresztül szállított földgáz mennyisége, tavaly pedig 8 százalékkal  nőtt és elérte a 67,1 milliárd köbmétert. 

Az ukrán Naftohaz és az orosz Gazprom gázvállalat között jelenleg érvényben lévő szerződés alapján Oroszországnak legalább évi 110 milliárd köbméter földgázt kellene Ukrajnán keresztül szállítania. 

2014 októberében a Naftohaz a stockholmi nemzetközi döntőbírósághoz fordult, hogy kötelezze a Gazpromot kártérítés megfizetésére az elmaradt tranzitmennyiségért.

Forrás: MTI