NRGreport
Menü

Amerika lett a világ legnagyobb olajhatalma

Nagyobb olajtartalékkal rendelkezik az Egyesült Államok, mint Szaúd-Arábia, vagy Oroszország egy friss piaci jelentés szerint, most először hagyta le a világ legnagyobb olajexportőreit az USA - írja a Financial Times.

A Rystad Energy becslése szerint az összes kitermelhető olaj az amerikai olajmezőkön (legyen szó felfedezett, vagy felfedezetlen lelőhelyekről), összesen 264 milliárd hordót tesz ki. Ez az érték magasabb, mint a szaúdiak 212 milliárd hordós, vagy az oroszok 256 milliárd hordós tartaléka.

Az oslói csoport 60 000 olajmezőt vizsgált meg világszerte három év leforgása alatt, a kutatásuk szerint a világ teljes olajtartaléka 2100 milliárd hordó. Ez a jelenlegi, 30 milliárd hordós, évente kitermelt nyersolaj körülbelül hetvenszerese – áll a Financial Times összeállításában, amit a Portfolio.hu idézett.

Az Egyesült Államok ereje főleg a technológiában rejlik, ennek köszönhetően ugyanis olyan tartalékokhoz férnek hozzá, amelyek korábban elérhetetlenek voltak. A fejlődésnek köszönhetően az Egyesült Államok energiaügyileg egyre függetlenebbé válik, a szaúdiak pedig veszítenek a hatalmas olajtartalékuk segítségével megszerzett piaci versenyelőnyükből.

Három éve még az Egyesült Államok Oroszország, Kanada és Szaúd-Arábia mögött volt a piaci versenyben.

Forrás: Portfolio.hu