Címlap

Hamisított olajhoz vezette a nyomozókat a debreceni számlagyár

NRGreport | 2016.07.05. 11:43

Egy debreceni számlagyár vezette az utóbbi évek legnagyobb motorolaj hamisítóinak nyomára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozóit – közölte a NAV észak-alföldi bűnügyi igazgatója kedden sajtótájékoztatón Debrecenben.

Lengyel Tibor pénzügyőr ezredes arról számolt be, hogy a bűnszervezet tagjai csaknem másfél milliárd forint áfát csaltak el. Egy debreceni férfi irányításával működött a számlagyár, amely strómanokkal felépített, 28 céget érintő céghálózat révén állandó ügyfeleinek 6-7 százalékos haszonért szinte bármiről kiállított számlát.

Az ügyben hat gyanúsítottat hallgattak ki, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak – tette hozzá az ezredes, aki az MTI érdeklődésére elmondta: négyen a debreceni számlagyár irányítói voltak, egy személy pedig – bár nem állt közvetlen kapcsolatban az olajforgalmazó céggel – a háttérből mindent irányított.

Hozzátette: a NAV nyomozói a számlagyáron keresztül jutottak el ahhoz az ügyfélhez, aki jó ideje igénybe vette az illegális szolgáltatást. Kiderült, ez a cég "költségvetési csalásból származó, alacsony árfekvésű motorolajból, vezető világmárkák termékeinek hamisítását valósította meg ipari mértékben".

Német és osztrák gyártóktól motorolajat, hidraulika olajat, hajtómű olajat szereztek be, az áru egy részét változatlan megnevezéssel továbbértékesítették, de nagyobb üzletet láttak abban, ha vezető világmárkák neve alatt adják el az olajat.

Egy Pest megyei titkos raktárban a vevői igényeknek megfelelő matricákkal látták el, és csomagolták át az olajat, majd így adták tovább közlekedési és vasúttársaságoknak, autószervizeknek, autósboltoknak, valamint webáruházaknak – ismertette Lengyel Tibor megjegyezve, hogy a külföldi beszerzést a debreceni számlagyár segítségével adómentesen oldották meg, ezzel további versenyelőnyhöz jutottak a piac tisztességes szereplőivel szemben.

A bűnügyi igazgató elmondta: a feltárt titkos raktár 220 ezer liter, mintegy 250 millió forint értékű kenőolajat rejtett, ezzel a mennyiséggel 50 ezer személygépkocsi egyidejű olajcseréjét lehetett volna elvégezni. A prémium márkanévre felcímkézett üres hordók feltöltésre készen vártak a raktárban.

A rajtaütés napján – egyéves feldolgozó munkát követően – száz pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr közreműködésével országszerte 41 helyszínen tartottak házkutatást. Összesen 800 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, hajót, gépjárműveket, ingatlanokat, lovardát, és 13 bankszámlát zároltak – jelezte Lengyel Tibor.

A kár mértékéről elmondta: legalább másfél milliárd forint.

Sárközi Alexandra pénzügyőr alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője a számlagyár módszeréről elmondta: az európai uniós országokból behozott olajat papíron úgy adták tovább az olajforgalmazónak, mintha az belföldi termék lenne, így nem kellett befizetni a 27 százalék áfát. Ezt a nyereséget tovább növelték azzal, hogy világmárkák neve alatt értékesítették az olajat – magyarázta.

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható – hangzott el a tájékoztatón.

  NRGreport
Címkék
#autó   #hamisítás   #kenőolaj   #motorolaj   #olaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.