Vállalatok

Ifj. Chikán: többet kell beszélni az energetikáról

Végh Zsófia | 2016.07.06. 05:00

Ifj. Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója szerint több, nem szakmai és szakpolitikai kommunikációra és a fogyasztók részéről is nagyobb érdeklődésre van szükség ahhoz, hogy érthetőbbé váljon a terület.

A legtöbb iparág komplex, kevés betekintést enged a szakmán kívülieknek, nem véletlenül népszerűek az ismertterjesztő csatornák termékgyártási vagy más ipari folyamatokat bemutató műsorai. Az energetika is ilyen, ám szemben sok más ágazattal, nagyon sokat is változott az elmúlt évtizedekben, s korábbi ismereteink róla sokszor elavultak. Nehezíti a rendszer megértését, hogy hosszú az értéklánc, az egyes energiahordozók felszínre kerülése és a fogyasztónak nyújtott energiaszolgáltatás között sok folyamat zajlik, mondja ifj. Chikán Attila. „Hogy hogyan lesz a földgázból egy erőműben villamos energia, egy ábrán viszonylag egyszerűen megmutatható. Ám például a földgázkereskedő cégek szerződései az erőművekkel, s hogy mindez például hogyan reagál arra, ha a villamosenergia-piac változik, igen összetett folyamat.” 

Mitől bonyolult az energetika?

Sorozatunkban elismert energetikai szakemberek adnak arra választ, hogy ennek milyen okai lehetnek. Megmagyarázzák, miért nem olyan könnyen átlátható az energiatermelés, forgalmazás és értékesítés. Kitérnek arra, melyek az értéklánc legkomplexebb elemei, és szót ejtenek a hazai és uniós szabályozásról. Végül, javaslatokat tesznek arra, hogyan lehetne ezt a komplex területet a fogyasztó számára is érthetőbbé tenni.

Eddigi válaszadóink:

–  Manfred Fischedick, a német Wuppertal Intézet alelnöke;

–  Holoda Attila, az Aurora Energy Kft. ügyvezetője.

A fentieket tovább bonyolítja, hogy a termék klasszikus értelemben nem kézzel fogható. „A szélerőművekben vagy szenes erőművekben termelt áram közötti különbség a konnektorban nem látszik”. Mivel az ágazat folyamatai bonyolultak, nehezen mernek az újságok, tévé- vagy rádióműsorok belevágni ezeknek a bemutatásába, véli a szakember. Ez is közrejátszik abban, hogy az átlagember tudása meglehetősen korlátos ezen, a mindennapi életüket ma már egyre jobban meghatározó területen.

Az ágazat működésének alaposabb ismerete pedig fontos lenne ahhoz, hogy a fogyasztók energiaellátásukat, költségeiket jobban értsék, s tegyenek a fenntarthatóságért. Egészséges vitát is csak úgy folytathat az ember, ha ismeri a rendszer mechanizmusát. A szakpolitika, az üzleti élet és a média szerepe különösen fontos abban, hogy a fogyasztók érdemi döntést tudjanak hozni energiakérdésekben. ”Például hogy egy vidéki cukrász is tisztában legyen azzal, hogy a villamos energiát a szabad piacon is megvásárolhatja, ráadásul a területileg illetékes szolgáltatójának árainál sokszor jóval kedvezőbb költség mellett.”

Ifj. Chikán Attila

ifj. Chikán Attila

A társaság alapítása, 2008 márciusa óta az ALTEO vezérigazgatója. Korábban öt éven keresztül volt az EETEK Holding befektetési igazgatója. A fenntarthatósági kérdésekben aktív vezérigazgató blogger is: Chikansplanet a blogja neve.

„Szeretném, ha a szakmai sajtó mellett a közmédia is többet foglalkozna az energetikával, ami a széleskörű megértés alapja lehet”. Példaként egy, a személyi jövedelemadó bevezetése előtt futó televíziós műsort említ, melyben a későbbi pénzügyminiszter, Kupa Mihály magyarázta el a nézőknek az új adórendszer lényegét. Persze ehhez az is kell, hogy a médiafogyasztó is vevő legyen az információkra, és jobban utána is nézzen a komplexebb kérdéseknek. Ha ugyannyi időt szán arra évente egyszer, hogy megnézze, kitől vásárol energiát, vagy milyen megoldásokkal kívánja energiaköltségeit csökkenteni, mint amennyit egy bevásárlóközpontban egy termék keresésével eltölt, már óriási lépést tett saját pénztárcája és egy fenntarthatóbb jövő érdekében is.

 (Az energetika alapvető összefüggéseiről NRGreporton is olvashat, például itt – a szerk.)

Cikksorozatunk következő válaszadója Orbán Tibor, Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke, a Főtáv műszaki vezérigazgató-helyettese vezérigazgató-helyettese lesz.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.