NRGreport
Menü

Hatalmas olajsztrájkok jöhetnek Norvégiában

A norvég Industri Energi szakszervezet csütörtökön bejelentette, hogy a következő hónapokban nagyszámú olajmunkás léphet sztrájkba az országban, amennyiben nem sikerül bérmegállapodásra jutni a munkáltatókkal. A munkabeszüntetés komolyan érintheti a kitermelést - írja a Rogzone.com. 

Mintegy 6500 norvégiai olajmunkást érint, hogy zátonyra futottak a béremelési megállapodások az őket foglalkoztató közel 60 olajipari vállalattal. 

A munkabeszüntetés miatt komoly veszélybe kerülhet a norvégiai olajkitermelés - figyelmeztetett Leif Sande, a munkásokat tömörítő egyik legnagyobb szakszervezet, az Industri Energi vezetője. A norvég törvények szerint a munkások egészen addig nem léphetnek sztrájkba, amíg egy, az állam által kinevezett közvetítő kísérletet tesz az álláspontok közelítésére. Amint ezek a kisérletek kudarcba fulladnak, a dolgozók megszervezhetik a munkabeszüntetést. 

Az Industri Energi nem közölte, hogy pontosan milyen dolgozói létszámot érinthet a sztrájk, de érzékeltette, hogy nagy számról lesz szó. Egy kisebb szakszervezet, a Safe szerdán megállapodásra jutott a kormány képvsielőjével, de az Industri Energi közölte, hogy tagjainak ennél nagyobb béremelést szeretne kiharcolni - írja a Rigzone.com.  

Forrás: Rigzone.com