Fenntarthatóság

Több kárt okoznak a mókusok a hackereknél

Végh Zsófia | 2016.07.07. 06:30

Több tízmilliárd dollárnyi kárt okoznak évente a vadállatok az elektromos hálózatok, erőművek üzemeltetőinek – többet, mint a hackerek. A legtöbb  bajt statisztikák szerint mókusok es madarak okozzák.​ Ennek is van azonban jó oldala.​

A kibertámadások, a szélsőséges időjárás vagy a vandalizmus szerepe túlértékelt – legalábbis akkor, ha kritikus infrastruktúra sérül. A legtöbb üzemzavart, áramkimaradást ugyanis nem hackerek, vagy tornádók okozzák, hanem mókusok. Ezt támasztja alá a Cyber Squirrel1 (Kibermókus) weboldal szerkesztői által gyűjtött statisztika, akik egy interaktív térképen jelölik azokat az erőműveket-, energia hálózatokat érintő „támadásokat”, melyeket állatok hajtottak végre. Számos hálózatüzemeltető, sőt az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) korábbi alelnöke is ezen az állásponton van. „Sokkal nagyobb az esély arra, hogy az elektromos hálózatot természeti katasztrófa bénítja meg, mint bármilyen kibertámadás. Az elsőszámú fenyegetést azonban az Egyesült Államok villamos energia hálózatára máig a mókusok jelentik, idézi az oldal John C. Inglist. 

A térképen, ami durván egy éve érhető el, valamennyi, nem titkosított „műveletet” vezetik.  Emellett aktívan tweetelnek; a legutóbbi komoly esemény a múlt héten történt Kenyában, ahol egy majom egy erőműbe bejutva országos áramszünetet okozott (amit persze túlélt). S bár a mókusok okozta incidensek száma kimagasló, sok más állatfaj képviselteti magát a listán. A weboldal a napokban összesítette az előző havi adatokat: világszerte 32 eseményt erősítettek meg, melyekből tizenhármat mókus, hatot madár, ötöt kígyó, kettőt mosómedve, egyet pedig egy denevér és egy kenguru okozott. Összesen négy országban, köztük az USA tizenhat államából jelentettek állat okozta károkat.

Nemcsak a finoman szarkasztikus kibermókusok gyűjtenek efféle adatokat. Az energiaelosztás, automatizálás piacán tevékenykedő multinacionális cég, az Eaton Industries, éves Blackout Tracker (Áramszünet követő) jelentésében lajstromba veszi, milyen állatfajok idéztek elő áramkimaradast. A mókusok által okozott zavarok száma messze meghaladja a többi állat által generált esetekét. Az Eaton adatai szerint 2013-ban az USA-ban regisztrált üzemzavarok kétharmadáért, tavaly a feléért feleltek mókusok (emellett kígyók, mosómedvék és vadpulykák). A vadkároknak leginkább kitett állam Kalifornia.

Arra, hogy mekkora anyagi kárt okoznak a rágcsálók (vagy kígyók, mosómedvék és vadpulykák), a biztosítótársaságok által fizetett kártérítések és az extra karbantartási költségek összesítése adhat választ. A csatlakozók és szenzorok gyártásával foglalkozó TE Connectivity úgy számol, világszinten évente 33 milliárd dollár bevételkiesését okoznak az áramszünetek, durván 14 millió embert érintenek. Egy áramkimaradás nyomán átlagosan 690 ezer dollár bevételtől esik egy cég, ami sokszor kiegészül a vadmadarak, állatok halála miatt a vállalatokra kirótt bírsággal. A cég szerint, amely több „vadkár” elleni megoldást kínál a hálózatüzemeltetőknek, egy egyszerű szigetelés/borítás alkalmazásával az elektromos alállomásokon okozott károk nyolcvan százaléka kivédhető. A Braintree Electric szerint is nyolcvan százalékkal kevesebb az áramkimaradás mókusvédő eszközöket használva. Több megoldás létezik, melyek elsősorban az állatok vezetékekhez való hozzáférését akadályozzák meg.

S bár a vadvédelem drága mulatság, van jó oldala a dolognak. A mókusveszély miatt ma az Egyesült Államok jobban fel van készülve a hálózatot potenciálisan érő fenyegetésekre, mint bármilyen más ország, nyilatkozta a közelmúltban Keren Elazari, elismert kiberbiztonsági kutató és iparági elemző.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.