NRGreport
Menü

Kezelni kell a kockázatokat a gázárakban is

Még mindig igen nagy hatással van az olajárak ingadozása a gázárakra, jóllehet ez alapvetően historikus okokra vezethető vissza. A gázárak alakulása miatt fontos, hogy a fogyasztók és a kereskedők is jól tudják kezelni a kockázatokat.

Az olajárak ingadozásának mértéke és nagysága rengeteg közvetlen és közvetett hatása is van, komoly hatást fejtenek ki például a gázárak alakulására is, annak ellenére, hogy két teljesen különböző termékről van szó. Ez elsősorban történelmi okokra vezethető vissza, mondta Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazás és pozíció menedzsment igazgatója.

Az olaj az elmúlt két évben nagyon sokat esett és ennek megfelelően már 2014 óta - megszakításokkal ugyan - de folyamatosan esik a gáz ára is. A két termékkapcsolata a múltba vezet vissza: amikor a földgázt elkezdték kitermelni, még nem volt külön piaca, mint az olajnak, ráadásul a kőolaj helyettesítő terméke is volt a gáznak, sok üzemet, gyárat gáz hiányában olajjal is lehetett fűteni.

Az olaj hatása a gázpiacon egészen a közelmúltig nagyon domináns volt: 2008-2009-ben még a nagykereskedelmi gázszerződések túlnyomó része 100%-ban olajindexált volt, mondta a szakember. Mára ez a helyzet változott, már kevésbé jellemző. Időközben sok európai gáztőzsde is megjelent és az ilyen szerződések dominanciája csökkent, sokkal inkább jellemzőek a kevert indexálású szerződések.

Érdekes, és erre a folyamatra ellentétesen hat, hogy a cseppfolyósított fölgáz, vagyis az LNG szerződések ára is túlnyomó részben olajban van indexálva, ezeken keresztül is beszivárog az olaj ára a gáz árába, és hatással van rá.

Így nem csoda, hogy az elmúlt hónapokban a gázpiacon jellemző volt az emelkedés, ahogy az olaj árának emelkedése húzta a gázárakat. Mindezek ellenére nagyon fontos, hogy mára jobban elvált a két termék felhasználása, ezért aztán a kereslet-kínálati faktorok is jobban tudják befolyásolni a gázárakat, mondta Smaraglay Zombor. Ilyen például a hőmérsékletváltozás. Jellemző trend, hogy nyáron alacsonyabb, télen magasabb a gáz ára, ez a szezonalitás a kereslet csökkenése vagy növekedése miatt van. Az európai piacokra pedig kihatnak még olyan rövid távú tényezők is, amikor például karbantartás, vagy más okok miatt kiesik egy termelőmező és így szűkül a kínálat.

A kereskedők számára ezért nagyon fontos a kockázatkezelés. Fogyasztói szinten fontos szétválasztani a magyar piacon a lakossági és vállalati fogyasztókat. A lakosság számára államilag meghatározott, fix áron vásárolható a gáz, a vállalati fogyasztó számára azonban fontos lehet figyelni a piacok alakulását, hiszen különféle szerződések köthetők: lehet olajindexált, európai gáztőzsdéhez igazított vagy fix árú szerződés is.

A fix árú szerződés az olyan fogyasztónak lehet jó megoldás, aki előre kalkulál a büdzsében az árral, és nem akarja kitenni magát az ingadozásoknak. Egy ilyen ingadozás komoly tételt is jelenthet, hiszen a gáz önmagában komoly költség a fogyasztó költségvetésében, a változtatást kiváltó okokra pedig nincs ráhatása a fogyasztónak.

Egy kereskedő számára pedig azért nagyon fontos a piacokat – és jellemzőan az olaj árát is – figyelni, és különféle fedezeti eszközökkel, például devizaügyletekkel kezelni a kockázatokat, mert a bevételi oldala lehet fix árhoz kötött, míg a kiadási oldala a piactól függ.

 

(A Millásreggeli gazdasági rádióműsorban, a 90.9 Jazzy rádión elhangzott interjú szerkesztett változata.)

Forrás: NRGreport