Trading

Megint mindent boríthat a palaolaj

NRGreport | 2016.07.11. 07:49

A magasabb olajárak miatt fokozatosan térnek vissza a piacra az amerikai palaolaj termelő cégek. Az így növekvő termelés akár jelentős is lehet, ami pedig megint a mélybe lökheti az olajárakat. 

Az év eleji mélypont óta lassan, de fokozatosan emelkednek az olajárak. Jelenleg az 50 dollár körüli szinten mozog a két irányadó könnyűolajfajta ára, ami már az a szint, ahol az amerikai palaolaj termelőknek is érdemes újra a piacra lépniük. 

A palaolajcégek aktivizálódásával a kitermelési szintek is bővülnek, ráadásul a Morgan Stanley szerint ez a bővülés a korábbi várakozásokkal szemben akár jelentős is lehet, ami pedig nagyban megváltoztatná a termeléscsökkenésre vonatkozó konszenzusos prognózisokat – írja a Portfolio

A befektetési bank elemzői megjegyzik, hogy a működő fúrótornyok száma a legnagyobb palaolaj termelő körzetekben folyamatosan emelkedik, ráadásul ezek a főrótornyok többnyire a magasabb hozamú mezőknél koncentrálódnak, így a termelés felfutása igen jelentős lehet. 

Amint arról korábban az NRGreport is beszámolt, az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA – Energy Information Administration) márciusi jelentése szerint ebben a hónapban érkezett mérföldkőhöz a palaolaj kitermelés az Egyesült Államokban, most már a teljes kitermelés több mint felét teszi ki. Ez azért is nagyon meglepő adat, mert 2000-ben még alig 2 százalékát tette ki a teljes kitermelésnek a hidraulikus repesztéssel kinyert olaj.

Az IEA akkori várakozásai szerint jövőre éri el mélypontját az amerikai palaolaj-kitermelés, ez az álláspont borulhat fel, amennyiben megvalósul a Morgan Stanley által vázolt verzió.

A palaolaj termelő cégek sikere a technológiai újításokban, a folyamatos innovációban és ezeken keresztül a piachoz való gyors alkalmazkodási képességben rejlik. A palaolaj nem új dolog, már közel 60 éve ismert a létezése – ami nagyot fejlődött, az a kinyeréséhez használt technológia. A korábban rendkívül költséges eljárást ma sokkal hatékonyabb, az egyre magasabbra kúszó olajárak miatt dollármilliókat invesztáltak ebbe, ezzel technológiai forradalmat indukálva. Sok befektetőt vonzott az, hogy az alacsony kamatok mellett kölcsönökből fektessen a hidraulikus repesztéses technológiákba.

Ennek lényege, hogy a hagyományos fúrási technológiával szemben itt nem vertikális, hanem horizontális fúrást alkalmaznak és furatba magas nyomáson homok, víz és különböző vegyi anyagok keverékét pumpálják, ami aztán megrepeszti a szilárd közetet és az olajat illetve, a gázt ezeken a parányi repedéseken keresztül nyerik ki. 

A hidraulikus repesztéses eljárással, illetve a technológia folyamatos fejlődésével az elmúlt években drasztikusan visszaesett a kitermelés költsége és egy kúttal sokkal sokkal nagyobb mennyiségű olajat lehet a felszínre hozni, mint akár csak néhány évvel korábban. Emiatt a palaolaj cégek sokkal könnyebben tudnak alkalmazkodni az alacsony árakhoz és rugalmasan tudják követni a piaci változásokat. 

A palaolaj már megjelenése idején is felborította az olajpiacokat. A technológia fejlődése és az így elért piaci részesedés miatt pedig várhatóan a közeljövőben is nyomás alatt tartja majd az olajárakat. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.