Trading

Önvezető autók: Tesla vagy Google?

NRGreport | 2016.07.11. 10:44

A Tesla és a Google is hatalmas erőforrásokat mozgat meg, hogy piacvezető legyen az önvezető autók piacán, de a két cég más-más elképzelések mentén halad – írja az Oilprice.com. 

Szinte mindenki hallott már az elmúlt hetekben arról a Tesla-balesetről, amelyben egy ember meghalt az autó robotpilótájának hibája miatt. A technológia újszerűsége miatt szinte törvényszerű, hogy időnként elfordulnak balesetek, de a hagyományos autók esetében évente több tízezer ember veszti életét autóbalesetekben és, ha az önvezető autó technológia csak egy kicsit is csökkenti ezt a számot, már érdemes fejleszteni. Az Oilprice cikke szerint a kérdés csupán az, hogy milyen irányt vegyen ez a fejlesztés?

A két, talán piacvezetőnek számítócég más-más elképzelések szerint halad ezen az úton. A Tesla elképzelése az, hogy a lehető legegyszerűbben alakítja ki a kocsik robotpilótáját, majd a fejlesztést tesztelésre bocsátja a nagyközönség számára. A Google pedig teljesen újszerű elvek alapján, az eddigi járműműködtetési rendszerektől külünbözően alakítaná ki saját verzióját, amit egyelőre ki sem enged a gyárkapun. Mostanáig egyetlen önvezető Google autót sem próbálhatott ki a nagyközönség és közeli jövőben nem is mutatkozik túl sok esély erre. A két elképzelés különbözősége miatt ezért egyelőre az sem tudható, hogy melyik cég fejlesztése lehet biztonságosabb. 

Az önvezető autótechnológiákat egy ötös skálán különböztetik meg egymástól, ahol az egyes a csak a parkolást segítő rendszerek beépítését jelenti, az ötös pedig, ahol a vezető nem tud beavatkozni az autó irányításába működés közben. A Tesla fejlesztése kettes jelölést kapott, ami azt jelenti, hogy például az autópályán engedi az irányítást a sofőrnek, de a sávváltást, vagy a követési távolságok betartását már egy computer felügyeli. 

A Google terve ezzel szemben a négyes kategóriába tartozik. Itt az autóban ülő utas legfeljebb a navigáció használatával, az érkezési cím beállításával szólhat bele a kocsi vezetésébe, a többit elvégzi az autó maga. 

Természetesen könnyű kritizálni a Teslát, amiért nem elég korszerű az autóba épített technika, de az igazság az, hogy a cég a lehető legmodernebb technológiával dolgozik és bár az említett balesetért valóban az önvezető rendszer volt a hibás, azt nem lehet tudni pontosan, hogy a rendszer korábban mennyi baleset megelőzéséhez segített hozzá. 

Ráadásul a Google rendszerével tulajdonképpen ugyanez a probléma. A Tesla-baleset oka szoftverhiba volt, nem pedig az, hogy a sofőr beavatkozott az autó irányításába. A Google technológiájának szintén ez az alapja. A másik lehetőség, hogy továbbra is az ember dönthet az irányítás felett, ahogy a jelenleg futó autók 99,99 százaléka is működik, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai balesetek döntő többsége emberi hiba miatt következik be. 

Nem kétséges, hogy a Tesla megoldása a kevésbé rizikós, amennyiben egy viszonylag kicsi, de fontos változtatással próbálja segíteni az emberek vezetési szokásait, s ráadásul egy már meglévő technológiát használ fel. A Google verziója pedig az összes eddig ismert technológiát elavulttá tenné és alapjaiban reformálná meg a közlekedést. 

Minkét vállalat módszere és álláspontja érthető és majd csak az idő dönti el, hogy melyik megoldás működik jobban, melyik biztonságosabb és melyik elérhetőbb a széles nagyközönség számára – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Címkék
#google   #önvezető járművek   #Tesla  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.