Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Sötétben is működő napenergiáé a jövő?

NRGreport | 2016.07.12. 06:24

A koncentrált napenergia technológia komoly növekedés előtt állhat, a rendszer mellett nem kisebb ország tette le hosszú távon a voksát, mint Kína. A rendszer nagy előnye, hogy akkor is tud áramot termelni, ha a nap nem süt.

Az utóbbi időszakban az ún. fotovoltaikus napelem technológia volt a domináns a szolár iparágban, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a napelem árak az elmúlt negyed évszázadban 99 százalékot estek. Csak 2008 óta 80 százalékos csökkenés volt megfigyelhető a napelemeknél.

Mindez pedig hátráltatta egy másik módszer, az ún. koncentrált napenergia (CSP) terjedését, mely a napból nyert energiát a víz felmelegítésére használja, a felszabaduló hő pedig turbinákat és generátorokat hajt meg az áramtermeléshez. Van egy ország ugyanakkor, mely nagy fogadást tett az utóbbi technológiára, ez pedig Kína – írja a Climate Progress cikkére hivatkozva a Portfolio.hu.

A SolarReserve cég, mely megépítette a Crescent Dunes nevű üzemét, legutóbb megállapodott a világ legnagyobb szénellátójával, a Shenhua Group-pal, hogy 1000 megawatt CSP-kapacitást hoz létre, kínai tárolással. Kína pedig a tervek szerint az elkövetkező 5 évben mintegy 10 ezer megawatt CSP-kapacitás létrehozását tervezi.

Az utóbbi technológiának van egy nagy előnye a fotovoltaikus rendszerekhez viszonyítva: a megtermelt hő több mint 20-szor olcsóbban tárolható, mint a villamos energia, jóval nagyobb hatékonyság mellett. A CSP nagy előnye tehát, hogy azt követően is tud áramot biztosítani, ha a nap már nem süt.

Az olcsó és hatékony tárolási technológia miatt a CSP elterjedése felgyorsulhat, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) például azzal számol, hogy 2050-re a világ áramtermelésének 16 százalékát a fotovoltaikus napelem technológia adhatja, 11 százalékát pedig már a CSP.

Ami a jövőt illeti, az IEA és a US National Renewable Energy Lab várakozásai szerint ahogy a fotovoltaikus napelemek meghatározó szeletet hasítanak ki az energiatermelésben, úgy a CSP is egyre értékesebbé válik.

A fotovoltaikus napelem technológia jelenleg a legértékesebb időszakban, a napi csúcsfogyasztás közepette termel villamos energiát, különösen igaz ez a nyári időszakokra, amikor a klímaberendezések miatt a fogyasztás megugrik. Ahogy azonban egy térség éves villamos energia termelésében a fotovoltaikus szolár technológia részaránya eléri a 10-15 százalékot, már kevésbé lesz értékes. Az IEA szerint ez valamikor 2030 körül következhet be, amire már a CSP is nagyobb teret hódíthat, ez ugyanis a késő délutáni, esti csúcsidőszakokban is lehetővé teszi a termelést.

A CSP szélesebb elterjedése kritikus feltétele annak, hogy a költségek csökkenni tudjanak, ahogy a másik napelem technológiánál is megfigyelhető volt ez. Nagyon hosszú időszak kell még ahhoz, hogy a CSP felzárkózzon a fotovoltaikus rendszerekhez, ez utóbbiaknál a teljes kapacitás 2015-ben már 227 gigawatt volt (és jelenleg is dinamikusan nő).

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.