Trading

Továbbra is az energiaárak húzzák vissza német inflációt

NRGreport | 2016.07.12. 14:16

Júniusban az előző havihoz képest kissé gyorsult a fogyasztói árak éves emelkedése Németországban – derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden közzétett jelentéséből.

Júniusban 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Májusban 0,1 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme.

Az előző havihoz képest 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban Németországban. Májusban 0,3 százalék volt a havi áremelkedés.

A fogyasztói árak emelkedését leginkább az energiaárak alakulása fogta vissza júniusban is: az energiaárak az egy évvel korábbihoz képest 6,4 százalékkal csökkentek a májusi 7,9 százalékos éves csökkenés után.

Az energiaárakon belül az olajtermékek ára 11,4 százalékkal csökkent, az üzemanyagoké 9,4 százalékkal. Az elektromos áram ára viszont emelkedett, 0,9 százalékkal.

Az energiaárak nélkül a fogyasztói árak júniusban 1,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

Az előző hónaphoz képest emelkedtek az energiaárak júniusban, 1,2 százalékkal. Ezen belül az üzemanyagárak 2,7 százalékkal nőttek.

A közös európai statisztikákban alkalmazott harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 0,2 százalékos emelkedést mutatott a 2015 júniusihoz és 0,1 százalékosat a májusi árszinthez képest. Májusban az éves HICP változatlan volt, a havi pedig 0,4 százalék emelkedést mutatott.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.