Trading

60 dolláros olajár elég lenne az olajipari beruházások többségéhez

NRGreport | 2016.07.13. 13:47

A jövőbeni olajipari beruházások 70 százaléka üzleti szempontból életképes 60 dolláros Brent-árfolyamnál – idézi a CNBC a Wood Mackenzie tanácsadócéget. 

Az energiaárak 2014-2015-ös összedőlésével számos olajipari beruházást felfüggesztettek, vagy töröltek, mivel gazdaságosan nem voltak megvalósíthatók. Két év alatt azonban az iparág megtanult alkalmazkodni a helyzethez. A cégek döntő többsége az alacsony árakhoz igazította üzleti modelljét, költséget csökkentettek és viszafogták, vagy teljesen leállították beruházásaikat – mondta a CNBC-nek Simon Flowers, a Wood MAckenzie vezetp elemzője. 

A cég becslései szerint 2025-re a fejlesztéseknek köszönhetően napi 13 millió hordóval nőhet a kitermelés, ebből 9 millió már 60 dolláros olajárnál is gazdaságosan lesz kitermelhető – áll a Wood Mackenzie jelentésében. Ez több, mint 2009 óta bármikor és 1,5 millióval haladja meg a tavalyi értéket.

A 9 millió hordó nagy része az Egyesült Államokban kerül majd felszínre, ahol talán a legjobban reagáltak a cégek az olajárak zuhanására. Ráadásul a hatékonység növelése és a költségek visszafogása további oaljkutak megnyitását teszi majd lehetővé és még több olajat lehet majd gazdaságosan kitermelni. 

A tanácsadócég megjegyzi, hogy az amerikaihoz hasonló fejlesztéseket egyelőre még nem látni az északi-tengeri hagyományos kitermelőknél, így ezek a vállalatok is előbb-utóbb hasonló lépésekre kényszerülnek – írja a CNBC

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.