NRGreport
Menü

A párizsi klímaegyezményről és az európai vízmenedzsmentről tárgyaltak az unió szakpolitikusai

A résztvevők szerint rugalmas ugyanakkor fenntartható megoldást kell találni Európa vízproblémáira. 

A párizsi klímaegyezmény mihamarabbi ratifikálása, valamint az európai vízmenedzsment voltak a központi témák a tagállamok energiaügyi és klímaváltozásért felelős szakpolitikusainak kedden Pozsonyban kezdődött találkozóján.

Közös európai, ugyanakkor rugalmas, az egyes tagországok sajátos helyzetére tekintettel lévő, emellett fenntartható és hatékony megoldást kell találni a víz menedzsmentjével, illetve a víz Európában is egyre akutabbnak mutatkozó hiányával összefüggő kérdésekre - foglalta össze Solymos László szlovák környezetvédelmi miniszter a találkozó utáni sajtótájékoztatón a téma kapcsán kialakult közös álláspontot.

Solymos, aki nehéznek, de konstruktívnak minősítette a találkozón megvalósult egyeztetést, felidézte: a víz témája a szlovák uniós elnökség prioritásai közé került.

Az egyeztetés résztvevői megállapodtak a víz újrafelhasználása hatékonyabbá tételének szükségességében is - mondta a miniszter. Rámutatott: az unióban felhasznált víz 17 százalékát lehetne újrahasznosítani, ám jelenleg ez csak részben valósul meg, miközben Európában nyaranta már 70 millió embert érint a vízhiány, és a jövőben ennek a jelenségnek a rosszabbodására lehet számítani, ezért nincs idő a megoldások elodázására. A szakpolitikus az egyeztetésen felmerült megoldások közül a mezőgazdasági vízfelhasználás hatékonyabbá tételét, az új technológiai megoldások bevezetését említette, hozzátéve: komoly szerepet kell kapjon a lakosság körében végzett felvilágosító tevékenység is.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke elmondta: a találkozón annak módját is keresték, hogy miképpen lehetne minél hamarabb ratifikálni a párizsi klímaegyezményt, amelyet a hatálybalépéshez 55 országnak kell megtennie. Megjegyezte: bízik benne, hogy az EU-tagországok vezető szerepet játszanak majd ebben. A szlovák környezetvédelmi tárca vezetője hozzáfűzte: reményei szerint országa még az év végéig ratifikálja az egyezményt.

Forrás: MTI