Mobilitás

A Bugatti a leginkább légszennyező autómárka – infografika

NRGreport | 2016.07.13. 07:34

A Knoema.com infografikáján a 2015-ben regisztrált új, prémium márkás autók széndioxid-kibocsátását követheti nyomon. A Bugatti vezet. 

A prémium kategóriás autók hagyományosan a leginkább légszennyező járművek közé tartoznak a széndioxid-kibocsátás szempontjából. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint a 2015-ben regisztrált új autók közül messze a Bugatti vezet ebben a rangsorban, a luxusmárka modelljei több mint fél kilogramm széndioxidot engednek a levegőbe kilométerenként. Ezen luxusautók környezetre gyakorolt hatását ugyanakkor enyhíti, hogy csak limitált darabszámban közlekednek az utakon. A Buggatiból például összesen öt darabot helyeztek forgalomba az Európai Unió területén 2015-ben, míg a második helyen álló Paganiból mindössze egyet.

Ezzel szemben a kevésbé szennyezőnek számító, de népszerű modellek összességében sokkal ártalmasabbak a környezetre. A Ford modellei például a tíz legtisztább márka közé tartoznak, átlagosan 100 grammos széndioxid-kibocsátással kilométerenként, de mivel 2015-ben több mint egymillió Fordot helyeztek forgalomba az EU tagországaiban, ez a márka lényegesen többet árt a környezetnek, mint például a legnépszerűbbnek tartott luxusmárka, a Ferrari.

Az EEA összeállításában érdekes adatokat találhatunk az autók légszennyezéséről az egyes uniós tagországokra vonatkozóan. Ez alapján Németország számít a legnagyobb légszennyezőnek, mivel itt értékesítették a legtöbb autót 2015-ben, de például Lengyelországban, Lettországban és Litvániában is inkább a nagyobb széndioxid-kibocsátású autókat vásárolták az emberek. A dél-európai országokban ugyanakkor a környezetkímélőbb kocsik voltak a népszerűek 2015-ben – derül ki a Knoema.com infografikájából.

CO2 Emissions of Newly Registered Cars in Europe

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.