NRGreport
Menü

Mégsem veszett el végleg az OPEC

A Nemzetközi Energiaügynökség legfrissebb olajpiaci jelentése szerint a közel-keleti rekord kitermelés és a nigériai termelés helyreállása stabilizálja az OPEC piaci részesedését. 

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint júniusban globális szinten napi 0,6 millió hordóval nőttek az olajtartalékok és elérték a 96 millió hordót, miután májusban különböző ellátási problémák sújtották az OPEC tagországat és a szervezeten kívüli olajtermelő országokat is. Közben a kitermelés napi 750 ezer hordóval csökkent, mivel az OPEC tagállamok növekvő kitermelése csak részben tudta ellensúlyozni a független kitermelők visszaesését. 

A hatalmas európai keresletnövekedés miatt az idei második negyedévben a globális kerslet 1,4 millió hordóval nőtt naponta éves összehasonlításban. A kereslet enyhe csökkenésére 2017-ben számít az IEA, napi 1,3 millió hordós szinten. 

A jelentés kiemeli, hogy a nyersolaj világpiaci ára a június eleji 52 dolláros csúcsról ugyan visszapattant, de így is a 45-50 dollár közötti szinten mozog. 

Az OPEC tagállamok kitermelése napi 400 ezer hordóval nőtt júniusban, és elérte a 33,21 millió hordót, ami nyolcéves csúcsnak számít. Ebben nagy szerepe volt a gaboni és a nigériai termelés újraindulásának. Az olajkartellt vezető Szaúd-Arábia rekordközeli termelési szintet ért el, napi 10,45 millió hordóval és a nigériai termelés is visszatért a korábbi szintekre. A közel-keleti országok is rekordközeli mennyiségben termelnek. Mindezek hatására az OPEC konszolidálta piaci helyzetét és a szervezet teljes kitermelése napi 510 ezer hordóval haladta meg az egy évvel korábbi értéket. 

Az OPEC tagállamok kereskedelmi célokra szánt készletei 13,5 millió hordóval nőttek májusban és szintén rekordszintet értek el. Az előzetes információk szerint júniusban további 0,9 millió hordóval nőnek a készletek, ami 2009 óta a legmagasabb lesz, ha a prognózisok megvalósulnak. 

Májsuban egyébként a világ olajfinomítóiban feldolgozott nyersolaj mennyisége napi 1 millió hordóval csökkent áprilishoz képest, de ezt a több régiót is sújtó ellátási szavarok okozták. Ennek nyomán a második negyedévre vonatkozó finomítói beviteli becslés 78,54 millió hordóra csökkent naponta. A harmadik negyedévre vonatkozó becslés ennél valamivel magasabb, napi 80,85 millió hordó - olvasható a Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében.

Forrás: IEA