Trading

Zöld utat kaptak a külföldi olajcégek Iránban

NRGreport | 2016.07.13. 10:12

Iránban hosszú késlekedés után kedden jóváhagyták az új Iráni Kőolajszerződés nevű megállapodást, amely rögzíti, hogy milyen feltételek mellett termelhetnek ki olajat és földgázt a külföldi cégek az országban. 

Az iráni állami média és a Reuters is beszámolt arról, hogy a kormányzat vezető gazdasági tanácsadó testülete jóváhagyta a külföldi olaj- és gázcégek iráni befektetéseit lehetővé tévő megállapodást, az Iráni Kőolajszerződést (Iran Petroleum Contract – IPC). Az aláírást több hónapig tartó vita előzte meg a kormány keményvonalas tagjai és a reformpártiak között. 

Az új megállapodás egyik kulcseleme, a több mint 20 éve érvényben lévő úgynevezett visszavásárlási rendszer megszüntetése, amely megtiltotta a külföldi vállalatoknak, hogy iráni cégekben vásároljanak részesedést. 

Hasszan Rouhani elnök a kezdetektől ellenezte a rendszer megszüntetését, míg Ali Khamenei ajatollah – aki egyébként a történelmi atomalku kapcsán szembe helyezkedett az elnökkel – közölte, hogy addig nem képzelhető el az új olajszerződés aláírása, amíg a szükséges és minimális reformokat végre nem hajtják. A gazdasági tanácsadó testületet is azért hozták létre az elmúlt évben, hogy keresztülvigye Khamenei gazdasági elképteléseit. 

A szerződés végleges formáját még a kormánynak jóvá kell hagynia, de az első külföldi cégekkel már szeptemberben megszülethetnek a megállapodások a kitermelésről. 

Az külföldi befektetők érkezését segítő szabályok létfontosságúak az iráni gazdaság számára. Az ország a nemzetközi szankciók januári feloldását követően saját forrásból nem tudja biztosítani a kívánt növekedést. Az olajből származó összegek a teljes költségvetési bevételek csupán 15 százalékát teszik ki és 2015-ben csak napi 1,4 millió hordó kőolajat exportáltak Iránból. Ennél pedig jóval nagyobb mennyiségre lenne szükség. S bár jelenleg az exportmennyiség már napi 2,6 millió hordón áll, az iráni helyettes olajminiszter, Amir Hosszein Zamaninia szerint mintegy 40-50 milliárd dollárnyi külföldi működő tőkére lenne szükség a termelés kívánt felfuttatásához – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.