Trading

Jóval több gáz megy Magyarországról Ukrajnába

NRGreport | 2016.07.14. 08:53

Átmeneti szünet után újraindul és 60 százalékkal nő Ukrajna gázbehozatala Magyarországról.

Ukrajna szerdától 60 százalékkal növelte a gázbehozatalát Magyarországról, elérve a napi 1,6 millió köbmétert – közölte szerdán Makszim Biljavszkij, az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat sajtótitkára a Facebookon.

Ukrán sajtóhírek szerint Kijev július elején átmenetileg leállította a födgázszállítást Magyarországról, majd július 9-én ismét felújította. 

A fűtési szezon befejeztével Ukrajnában leállították a földgáz kivételét a hazai tározókból, amelyeket április 7-én kezdtek el újra feltölteni. Július 2-9. között a földalatti tárolókban lévő gáz mennyisége 1,2 százalékkal, 115 millió köbméterrel nőtt, meghaladva a 9,8 milliárd köbmétert.

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat a következő fűtési szezon kezdetéig mintegy 14,5 milliárd köbméter földgázt tervez felhalmozni a tárolókban. 

Közben a múlt hét elején hozta nyilvánosságra az ukrán gázszállító vállalat, hogy az év első felében 31 százalékkal 38 milliárd köbméterre nőtt az Ukrajnán keresztül az Európai Unió tagországaiba szállított orosz földgáz mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest.

Magyarországról, valamint Lengyelországból és Szlovákiából Ukrajna úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítási módszerrel importál Oroszországból származó földgázt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.