NRGreport
Menü

LNG-piac: bajba kerülhet a Gazprom

A földgáz- és LNG-exportőrök piacán növekvő versenyhelyzet és az európai keresletcsökkenés miatt veszélyben van az orosz gázipari óriás, a Gazprom piaci részesedése - idézi a Fitch Ratings jelentését az Oilprice.com. 

Az orosz állami Gazprom gázcég tudhatja magáénak az európai gázpiac egyharmadát. A Fitch Ratings hitelminősítő legfrissebb jelentése szerint a Gazprom piaci részesedésének csökkenése - vagy a profitrés szűkülése - elkerülhetetlen, de ennek mértéke a vállalat rugalmasságától függ. A Gazprom mellett szólnak az alacsony kitermelési és szállítási költségek, illetve a szabad termelési kapacitás. 

A Gazpromnak valamiképpen ellensúlyoznia kell a növekvő versenyhelyzet és a visszaeső kereslet miatti árcsökkenést. Ezzel párhuzamosan a cég ügyfeleinek az eddigieknél vonzóbb kereskedelmi feltételeket kell nyújtania annak érdekében, hogy minimalizálja a piacvesztést - véli a Ficth elemzése. 

Az orosz nagyvállalat piaci részesedésének visszaesése nem újkeletű téma, ami tovább csökkenhet az amerikai cégek megjelenésével az LNG-piacon. A globális LNG-piacon ugyanakkor jelenleg túlkínálat mutatkozik, ami annyiban szerencsés helyzet a Gazprom számára, hogy például az amerikai cégeknek nem feltétlenül éri meg Európába exportálniuk. 

A Fitch ugyanakkor megjegyzi, hogy a kereslet stagnál, elsősorban az egyik legnagyobb felvevőpiacnak számító ázsiai és csendes-óceáni régióban. A hitelminősítő szerint a túlkínálat egészen 2021-ig fennmarad, az európai versenyhelyzet pedig jóval kiélezettebb lesz a szereplők piacszerzési törekvései miatt. A Gazprom riválisai különösen motiváltak abban, hogy vásárlóiknak kedvezőbb feltételeket kínálva csökkentsék az orosz óriáscég 33 százalékos piaci részesedését a kontinensen - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com