NRGreport
Menü

Hét éve nem keringett ennyi olaj az Északi-tengeren

Egyre több olajszállító tankert parkoltatnak az olajkereskedők az Északi-tengeren. Már olyan mennyiségű olaj várakozik itt, amire 2009 óta nem volt példa.

9 tankerhajó összesen 9 millió hordónyi olajjal kering az Északi-tengeren az Egyesült Királyság körül, írta a Bloomberg.

Májusban még csak 7 millió hordó volt ez a mennyiség, a világszerte az éppen tankerhajókon lévő olaj mennyisége június végére elérte a 95 millió hordót, ez a legmagasabb érték 2008-2009 óta.

A Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA) jelentése szerint ez jól jelzi, hogy a gyengélkedő globális kereslet egyelőre képtelen felszívni a túlkínálatot. 2008-2009-ben az alacsony olajárak arra késztettek jó pár kereskedő céget, hogy a tankereken hagyják az olajat és későbbi időpontban szállítsák le azt, mivel a határidős árak jóval magasabban álltak az azonnali áraknál - írja az IEA jelentése. Az ügynökség szerint most gyökeresen más a helyzet: míg akkor a határidős árfolyamok eltérése miatt önmagában is nyereséges volt úszva parkoltatni a nyersanyagot, jelenleg egyszerű logisztikai és marketing szempontok indokolják ezt a tevékenységet.

A Bloomberg szerint az Északi-tengeren keringő tankereken szállított olajra még vevő sincs, s ez így is maradhat egy ideig tekintettel a gyenge európai keresletre. A tankerek közül a legrégebben egyébként Anglia partjainál a Maran Thetis áll egy helyben, április 23. óta. A hírügynökségnek nyilatkozó Ian Taylor, a legnagyobb független olajkereskedő cég, a Vitol Group elnöke szerint az olajpiacon a contango (a prompt és a határidős piaci árak közötti eltérés) jelenleg nem elég nagy ahhoz, hogy az olaj tengeren történő tárolását nyereségessé tegye.

Forrás: Bloomberg