NRGreport
Menü

FAO: kiemelten kell kezelni a Föld száraz területeit

Az éghajlatváltozás tovább erősíti az aszályok, az elsivatagosodás és a talajromlás negatív hatásait.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a Föld száraz területeire, ugyanis az éghajlatváltozás tovább erősíti az aszályok, az elsivatagosodás és a talajromlás negatív hatásait - olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a világ száraz területeiről készített első statisztikai mintákon alapuló talajhasználati felmérésében.

A szervezet közleménye szerint a jelentésben a száraz területek négy alaptípusát különböztették meg, a skála a legkevésbé vízhiányos területektől a sivatagokig terjedt. Az első kategóriába tartozik a vizsgált térségek nagy része, például az afrikai szavanna, a dél-amerikai füves síkságok, Kelet-Európa és Dél-Szibéria sztyeppéi, valamint a magyar Homokhátság is.     

A bolygó száraz területein (mintegy 6,1 milliárd hektár) 2 milliárd ember él, 90 százalékuk a fejlődő országokban - tették hozzá. 

A jelentésben egyebek mellett arról is beszámoltak, hogy a száraz területek 1,11 milliárd hektár erdőterületet foglalnak magukba, ami a Föld teljes erdőtakarójának 27 százaléka. Azonban arra is rámutattak, hogy a nedvesség csökkenésével az erdőségek is ritkulnak, ugyanis a száraz térségekben elhelyezkedő erdők fele a legkevésbé vízhiányos területen található.

Forrás: MTI