Infografika

Mennyire légszennyező egy tehén? – infografika

NRGreport | 2016.07.19. 11:26

Vajon a haszonállatok, vagy az autók károsítják inkább a környezetet és járulnak hozzá jobban a globális felmelegedéshez? A Knoema infografikájából kiderül. 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO adatai szerint a modern állattartási és állattenyésztési szektor jobban hozzájárul a globális felmelegedéshez, mint a közlekedési iparág. A haszonállatok közül a szarvasmarha bizonyul a leginkább légszennyezőnek, ők felelősek a károsanyag-kibocsátás 65 százalékáért. Egyetlen tehén, ökör, vagy bika több szennyező anyagot bocsát a levegőbe egy év alatt, mint egy Ferrari. 

A FAO adatai szerint 2005-ben az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátása elérte a 6,53 gigatonnát, ez a teljes akkori kibocsátás 15,5 százaléka volt. A közlekedési szektor teljes kibocsátása ebben az évben 6,45 gigatonna széndioxidnak megfelelő károsanyag volt. 

A haszonállatok által a levegőbe bocsátott károsanyag-mennyiségnek ugyanakkor csak egy részét teszi ki a széndioxid és metán, a trágyázás során a levegőbe jutó nitrogén-dioxid mennyisége is fontos tényező. A FAO elemzése szerint a jövőben az élelmiszerbiztonság, a bolygó védelme és az emberi élhetőség szempontjából kiemelten fontos lesz az állattartás fenntarthatóvá tétele. 

A Knoema.com alábbi infografikájából kiderül, hogy az állattartás, a közlekedés, az építőipar és az energiatermelés mekkora károsító hatással jár. 

Global Greenhouse Gas Emissions from Livestock

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.