Trading

Váratlan húzások a Tesla-vezér mestertervében

NRGreport | 2016.07.21. 07:31

Elektromos teherautók, tömegközlekedés, az önvezető rendszer fejlesztése, autó-megosztó alkalmazás és sportautók. Ezek Elon Musk Tesla-vezér legújabb mentőötletei, amelyekkel a cég növekedését szeretné biztosítani. Közben az autóeladások elmaradnak a tervezettől és az utóbbi időszak balesetei is megtépázták a vállalat hírnevét.

Elon Musk újabb részleteket osztott meg a Tesla "Mestertervre” keresztelt hosszú távú stratégiájával kapcsolatban. E szerint a Tesla tovább bővítené a napelemes szegmenst, immár a SolarCity bekebelezésével –  olvasható az Equilor elemzésében.

A járművek tekintetében is nehézsúlyra vált a társaság, ugyanis a teherautó és tömegközlekedési szegmensekbe is be kívánnak törni, természetesen kizárólag elektromos hajtással. Az önvezető funkciót még tovább fejlesztenék, amely Musk szerint jóval biztonságosabb lehet, mintha a sofőrök vezetnék a járműveket. Az NRGreport is beszámolt róla, hogy az önvezető autók piacán a Tesla legnagyobb elllenfelel várhatóan a Google lesz, igaz mindkét cég más-más módon fejlesztené ezeket a rendszereket. 

További ötlet, hogy olyan autó-megosztó alkalmazást fejlesszenek ki, amellyel a tulajok ha nem használják a járműveket, akkor azokat az önvezető funkció segítségével elküldhetik a kért helyre és ebből még pénzt is csinálhatnak.

Nem zárható ki egy a Model 3-nál is olcsóbb elektromos hajtású autó érkezése sem, továbbá a sportautó vonalon is erősítene a Tesla.

A cégre rá is fér Musk optimista víziója, ugyanis az utóbbi hetekben sorra érkeznek a negatív hírek a Tesla házatájáról. Az önvezető rendszer hibájából eredő és halálos áldozatot is követelő balesetek mellett július elején tették közzé a második negyedévi értékesítési adataikat, amelyek messze elmaradtak a vezetés várakozásaitól. 

A Tesla ebben az időszakban ugyan 25 százalékkal növelte eladásait az előző év azonos időszakához képest, de a 14 370 darab eladott autó jóval kevesebb, mint a tervekben szereplő 17 ezer. A negyedévben 15 százalékkal csökkent az értékesített Model S típusok száma is. 

A Tesla várakozásai szerint az év második felében 50 ezer darab autót gyártanak, ami merész vállalásnak tűnhet annak fényében, hogy az első hat hónapban összesen 30 ezer darab autót szállított le a vásárlóknak. 

Szintén probléma, hogy a várva várt olcsó árfekvésű Model 3-as típus gyártása is csúszik és a vásárlóknak vélhetően jóval többet kell majd várniuk új autóikra, mint az a Tesla előzetes ígéreteiben szerepelt. 

A cég körüli nagy felhajtás néhány elemző és közgazdász szerint indokolatlan. Aswath Damodaran, a New York University legendás közgazdásza például úgy véli, hogy a Tesla részvényei még mindig jóval túlértékeltek. 

A professzor már 2013. szeptember 4-én publikált elemzésében is kifejtette, hogy szerinte a cég fair értéke 67 dollár, miközben akkor már 170 dolláron állt az árfolyam. 2014-ben Damodaran frissítette modelljét, amelyből már 110-118 dollár közötti fair érték adódott, ami megint csak jóval alacsonyabb volt, mint a 250 dolláros akkori árfolyam.

Ahogy Damodoran már korábban, most is leírta: személyesen nincsen semmi problémája sem a Teslaval, sem Elon Muskkal, de még mindig nagyon túlértékeltnek találja az elektromos autókat gyártó vállalat részvényeit. Hozzátette: a cég leggyengébb pontja maga Elon Musk. Azt elismerte, hogy Musk hihetetlen feltaláló és innovátor, de közölte „Ha visszatekintünk a Tesla útjára a vállalatvezetéssel és a tervek teljesítésével mindig voltak problémák.”

  NRGreport
Címkék
#Elon Musk   #Tesla  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.