Trading

A 2008-as válságot idézi a grafikon

NRGreport | 2016.07.25. 11:20

Carter Worth, a Cornerstone Macro elemzője szerint a jelenlegi olajárgrafikon tökéletesen illeszkedik a 2008-2009-es görbére.​

A Cornerstone Macro elemzője a CNBC Fast Money műsorában fejtette ki, hogy a WTI nyersolajár csökkenni fog akár 40 dollárig is – állítását a diagramok egyezőségére alapítva.

Az úgynevezett technikai elemzésekkel kapcsolatban sok elemzőnek vannak fenntartásai, mégpedig azért, mert a múltból ilyen módon aligha lehet következtetni a jövőre. Mindazonáltal mégsem hagyhatók teljesen figyelmen kívül a „chartisták” megfigyeléseit, hiszen ezek képesek befolyásolni a döntéseket, hathatnak rövid távon a piacra.

Mindenesetre sokkal aggasztóbb lenne, ha fundamentálisan, a reálgazdaságban is olyan jelek lennének tapasztalhatók, amely a 2008-as válság időszakára emlékeztetnek. Erről egyelőre nincs szó, azonban egyre több vezető és elismert közgazdász ír, gondolkodik nyilvánosan arról, hogy valójában nem sikerült a 2008-as válságot megoldani.

A napokban Robert J. Shiller Nobel-díjas közgazdász tette közzé gondolatait arról, hogy mi lehet a globális gazdaság lassulása mögött. A professzor szerint a gazdaság lassulása mögött gyakran a gazdasági szereplők elbizonytalanodása áll. Shiller esszéjében párhuzamot von az 1929-es nagy világgazdaság utáni politikai bizonytalanság – mint amit például Hitler hatalomra jutása jelentett -, s a 2008-as válság utáni politikai bizonytalanság között. Ez utóbbit az erősödő nacionalista populizmus jellemzi, amelynek legújabb folyománya a Brexit. Shiller ugyanakkor elismeri: ezeket az összefüggéseket lehetetlen bizonyítani, ám mégiscsak bizonyosak lehetünk abban, hogy bizonyos terjedő eszmék hozzájárulnak a gazdasági instabilitáshoz.

  NRGreport
Címkék
#olajár   #válság  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.