Fenntarthatóság

A legnagyobb technopánikok napjainkig

NRGreport | 2016.07.25. 06:25

A BBC Future rovata összegyűjtötte a történelem során előfordult nagyobb riadalmakat, amelyeket a technológia okozott az írás megjelenésétől a szélerőművek fejet fájdító hatásáig.

Az aggodalmak egy részének volt alapja, mások azonban teljesen alaptalannak bizonyultak, míg számos olyan technológiai újítás történt, amelytől megjelenésekor nem tartottak, jóllehet kellett volna – derül ki a BBC összeállításából.

Az első nagyobb riadalmat az írás megjelenése okozta, amelyről többen az tartották, hogy gyengíteni fogja az emberek memóriáját – ez az aggodalom, mint utóbb kiderült, fölösleges volt. A könyvnyomtatás elterjedése ugyancsak félelmeteket szült: a káros és zavart keltő könyvbőségtől óvták volna a középkori olvasókat. Ez is alaptalannak félelemnek bizonyult, bár annyiban igaza volt mégiscsak az aggódóknak, hogy az egyre több könyv kikezdte a katolikus egyház egyeduralmát Európában. Az aggodalmak sora a szélerőművek fejfájdító hatásával zárul a felsorolásban, amely aggodalom szintén alaptalan.

A BBC teljes „pánikmérő” időegyenese itt megtekinthető.

  NRGreport
Címkék
#Jövő   #pánik  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.