NRGreport
Menü

Az olajár húzta le az amerikai tőzsdéket

A befektetők elsősorban az energiaszektor részvényeit adták, az ExxonMobil árfolyama 2,2 százalékot, míg a Chevron árfolyama 2,6 százalékot esett.

Ismét nagy mumus a nemzetközi piacokon az olajár: a múlt hetet nagyon rosszul zárta az energiahordozó, a pénteki 1,3 százalékos eséssel összesen 4 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A WTI amerikai könnyűolajféleség szeptemberi határidős árfolyama 44, 1 dollárig zuhant, és ezzel 11 hetes mélypontot állított be. Hétfőn sem volt komoly fordulat az árban, és úgy tűnik továbbra sem talál magára az olaj.

A múlt heti nagy esésben szerepet játszott, hogy napvilágot láttak hírek a líbiai olajexport újraindulásáról a fontosabb termináloknál. Líbiának megvan a kapacitása arra, hogy napi 320 ezer hordó olajat termeljen, ami azonban így is durván elmarad a korábbi csúcsoktól, a múltban napi 1,6 milliót is ki tudtak termelni naponta.

Hétfőn az USA főbb piacain az egyes szektorok közül az olajszektor teljesített a leggyengébben, ami elsősorban továbbra is a túlkínálat miatti aggodalmaknak köszönhető. A WTI hordónkénti árfolyama tovább esett, ami negatívan hatott az olajvállalatok részvényárfolyamára, a Chevron 1,9 százalékot, míg az ExxonMobil 2,3 százalékot esett.

Forrás: NRGreport