Trading

Nem tud talpra állni az olaj

NRGreport | 2016.07.27. 08:56

Továbbra sem tud talpra állni az olaj, kedden az amerikai WTI már 42,5 dollár környékén járt, ami közel 20 százalékkal alacsonyabb az idén júniusban látott csúcsoknál.

A befektetőket az bizonytalanította el, hogy a múlt hét során az olajtartalékok a vártnál kisebb mértékben csökkenhettek – írta a Portfolio.hu.

Jelenleg is 43 dollár körül kereskednek az olajjal, ami az idén június elején látott csúcsokhoz képest közel 20 százalékos visszaesést jelent az árakban.

Az API adatai szerint a múlt hét során 800 ezer hordóval csökkentek az amerikai olajtartalékok, szemben az S&P Global Platts 2,6 millió hordós előrejelzésével. Az API szerint ráadásul az olajpiacon kiemelt jelentőséggel bíró oklahomai Cushingban a tartalékok szintje a várt 1,4 millió hordónál nagyobb mértékben emelkedett. Cushing a WTI leszállítási pontja.

Az utóbbi hetekben látott meredek olajár esés hatására a befektetőkben felmerülhet a kérdés, hogy egy újabb tartós eső trend kibontakozását látjuk az olajnál, ami akár az év elején látott 30 dollár alatti mélypontok visszatesztelését is jelentheti, vagy esetleg egy átmeneti megingásról van szó és az árak hamarosan megint visszatérhetnek 50 dollár környékére.

Az mindenesetre nem kedvez, hogy érezhetően nő a nyomás az olajcégeknél, a Baker Hughes olajipari szervízcég rendszeresen publikált statisztikái szerint sorozatban hetek óta nő a működésben lévő fúrótornyok száma. Ez a befektetőknek azért lehet aggasztó, mert az amerikai kitermelés potenciális növekedését vetíti előre, ami erősíti a kínálati nyomást a piacon.

  NRGreport
Címkék
#API   #olaj   #olajár   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.