NRGreport
Menü

Csökkent az INA bevétele és nyeresége

Az INA horvát olajipari vállalat a cég az első hat hónapban az egy évvel korábbinál 32 százalékkal kevesebb, 6,29 milliárd kuna (263 milliárd forint) nettó bevételt és 93 százalékkal kevesebb, 23 millió kuna (963 millió forint) nettó profitot könyvelt el - közölte a cég csütörtökön.

A részvényenkénti hozam így 2,3 kunára (963,41 forint) csökkent az egy évvel korábbi 32,8 kuna (valamivel több mint 13 ezer forint) helyett.

A horvát olajvállalat jelentése szerint a cég kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) az egyszeri tételek nélkül 755 millió kuna (31,6 milliárd forint) volt, ami 57 százalékkal kevesebb a 2015 első félévi eredményhez képest.

Az INA 2016 második negyedévében jobban teljesített az első negyedévhez képest, de a romló környezeti hatások miatt az eredmények a 2015-ös szint alatt maradtak.

Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint az eredményt a drasztikusan alacsony, hordónkénti 40 dolláros olajár, az alacsony gázár és a kicsi finomítói árrés befolyásolta.

Kiemelte, hogy ennek ellenére folytatódtak a befektetések, amelyek értéke elérte a 717 millió kunát az első félévben, ami megközelíti az egyszeri tételek nélküli EBITDA szintjét.

Hozzátette, hogy sikerült a belföldi kőolajtermelést 16 százalékkal növelni, továbbá a fejlődéshez a jövőben az is hozzájárul majd, hogy az INA koncessziós jogot kapott a Dráva folyó mentén lévő egyik szárazföldi olaj- és gázlelőhely feltárására és kitermelésére.

A finomító tevékenységgel kapcsolatban elmondta, hogy az üzletágra, a kevésbé kedvező finomítói árrés mellett, befolyással voltak a kedvezőtlen nagykereskedelmi feltételek, ennek ellenére a befektetések megkétszereződtek 2015-höz képest, elsősorban a rijekai finomító felújítására és a logisztika fejlesztésére költöttek.

A kiskereskedelmi ágazat megerősödött a boszniai Energopetrol részvényeinek megvásárlásával júliusban, amivel az INA többségi tulajdonossá vált a bosnyák társaságban - hangsúlyozta. A felvásárlással az INA erősítette regionális pozícióját.

A 2016-os évben a kedvezőtlen környezeti hatások nem kedveznek sem az INA-nak, sem általánosságba véve a olaj- és gázipari vállaltoknak. "A kihívásokat figyelembe véve, a vállalat átértékeli projektjeit és folyamatait, hogy biztosítani tudja stabilitását és jövőbeni fejlődését" - szögezte le Áldott.

Az INA részvényeinek 49,1 százaléka a Mol tulajdonában van és a magyar cég rendelkezik a cégben az az irányítói jogokkal.

Forrás: MTI

NR címlapCímlap

Még több cikk »