Trading

ETF-ekkel érdemes nyersanyagokba fektetni?

NRGreport | 2016.07.28. 11:08

A következő öt évben felgyorsult növekedés várható a tőzsdén forgalmazott alapok (angol kifejezéssel Exchange Traded Fund, ETF) piacán, és a teljes kezelt eszközállomány 2021-re várhatóan meghaladja a 7 ezer milliárd dollárt – áll a PwC elemzésében.

A szakértők szerint az új piacok felé nyitás, valamint a forgalmazói csatornák és eszközosztályok bővülése miatt a piac további jelentős növekedése várható.

Az ETF szolgáltatók nagy része várhatóan növelni fogja globális lábnyomát, és ETF termékeivel a hazai piacokon kívül is versenybe száll. A PwC szerint a siker érdekében a vállalatoknak ismerniük kell a nemzeti és a nemzetközi adótörvényeket és előírásokat.

Az elemzés rámutat, hogy az észak-amerikai ETF piac 2021-re várhatóan 5 900 milliárd dollárra nő, ami 23 százalékos éves növekedést jelent. Az európai piacon ennél nagyobb, 27 százalékos éves növekedés várható – így 2021-re a teljes kezelt eszközállomány értéke eléri az 1 600 milliárd dollárt. Az ázsiai vállalatok teljes kezelt ETF eszközállománya 2021-re várhatóan eléri az 560 milliárd dollárt – amely öt éven keresztül 18 százalékos éves növekedésnek felel meg, foglalja össze az elemzés.

A technológia és az adatelemzés gyors fejlődése várhatóan nagymértékben hozzájárul az ETF piacok növekedéséhez azáltal, hogy ösztönzi az új termékek megjelenését és a forgalmazói csatornák fejlesztését. A digitális technológia és a „big data” továbbra is segíti a sikeres vállalatok döntéshozatali folyamatát, csökkenti költségeiket, valamint átalakítja befektetői kapcsolataikat.

„A globális ETF piac felívelés előtt áll, a következő években azonban nehézségekkel is szembe kell néznünk. Az ETF piac telítettsége tovább fokozódik, különösen Észak-Amerikában és Európában, ahol még mindig a piac érettsége és lendülete a meghatározó. Számos vállalat szeretné kiterjeszteni globális lábnyomát, ami kihívásokkal jár, ugyanakkor lehetőségeket is kínál a helyi és nemzetközi szabályozás, az adójogszabályok és a forgalmazó partnerekkel kialakított kapcsolatok szempontjából. Azoknak a vállalatoknak, amelyek ki szeretnék aknázni az ETF piac konjunktúráját, rá kell szánniuk a megfelelő erőforrásokat a befektetői ismeretek bővítésére, termékeik megkülönböztetésére, és a stabil forgalmazói csatornák kiépítésére. A szektoron belül nagy a verseny és számításaink szerint egészséges és gyors növekedés várható” – mondta Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója.

Az ETF szektor növekedését három fő szegmens: a pénzügyi tanácsadók, az online platformok és a lakossági befektetők viszik előre. A három legelterjedtebb forgalmazási mód közül az online platformok megelőzték a vagyonkezelési platformokat. Polacsek Csaba hozzátette: „Az ETF iparág lendülete és gyors fejlődése alapján nem meglepő, hogy a szabályozó hatóságok világszerte a befektetők védelmére fókuszálnak. A szabályozási környezet változásai továbbra is fontosak azok számára, akik terjeszkedni akarnak az ETF piacon. Bár nem az összes szabályozás jelent majd akadályt – egyes kezdeményezések, amelyek az árak átláthatóságát és a jutalékok alacsonyan tartását szorgalmazzák, további növekedést generálhatnak.”

Az ETF-piacon számos energetikával, olajiparral, bányászattal, nyersanyagokkal foglalkozó alap található. A három legnagyobb az USO – United States Oil Fund, az OIL – S&P GSCI Crude Oil Total Return Index és az UNG – United States Natural Gas Fund.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.