NRGreport
Menü

Meglepetés az olajpiacon, zuhan az ár

Ismertette a legfrissebb készletadatokat az EIA, az amerikai energiaügynökség. Míg az elemzők és a piac csökkenést vártak a tartalékokban, az ügynökség növekedésről számolt be. Ez további lökést adott az olaj zuhanó pályára került árfolyamának. Egyes elemzőházak szerint ismét a 30 dolláros olaj került terítékre.

A várt 2,45 millió hordós csökkenés helyett 1,67 millió hordóval növekedtek a nyersolajkészletek az Egyesült Államokban az EIA közlése szerint. A gázolajtartalékok a vártnál kisebb mértékben növekedtek, ez azonban már nem tudta elvenni a befektetők rossz kedvét: az EIA-adat ugyanis azt jelenti, hogy nem csökkent a túlkínálat okozta nyomás a piacon.

Az amerikai WTI könnyűolajfajta azonnal reagált a hírre, és 1,7 százalékot esett az adat megjelenése utáni percekben. Az sem segített az olaj árfolyamának, hogy júniusban közel két éve a legnagyobb mértékben csökkent a tartós fogyasztási cikkek megrendelése az Egyesült Államokban - derül ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau (CB) szerdán közzétett jelentéséből.

Elemzők 1,1-1,4 százalékos csökkenést vártak júniusra. A szállítási eszközök megrendeléseit leszámítva az új tartós fogyasztási cikk megrendelések júniusban 0,5 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, a hadiipari megrendelések nélkül pedig 3,9 százalékkal csökkentek.

A szállítási eszközök megrendelései 10,5 százalékkal csökkentek, elsősorban az utasszállító repülőgépekre leadott megrendelések 58,8 százalékos visszaesésének köszönhetően. A Boeing például júniusban 12 megrendelést könyvelt el utasszállító repülőgépre, míg májusban 125 megrendelést.

Újra 30 dollár lesz az olaj?

Az utóbbi időszakban ismét majdnem 20 százalékot esett az olaj világpiaci ára, és lehet, hogy itt még nincs vége a lejtmenetnek. Az olaj zuhanó pályára állt árfolyama miatt ugyanis ismét előkerültek azok az elemzések, melyek a 30 dolláros szintet tartják valószínűnek. Aggasztó, hogy finomított termékekből az USA-ban jelentős készletek épülnek fel. Vagyis jelenleg leginkább Amerika problémái tartják nyomás alatt a piacot: az árak csökkenése növeli az üzemanyagok iránti keresletet – az amerikai benzinfogyasztás az idei évben a 2007-es csúcsot is túlszárnyalhatja –, a finomítók így is több terméket állítanak elő, mint amennyire a piacnak igénye van - írta a Világgazdaság.

Az amerikai benzinkészletek ennek következtében csaknem jócskán 200 millió hordó felett vannak, tavalyhoz képest 15 százalékkal magasabban. A dízelkészletek pedig több mint 150 millió hordót tesznek ki, ami 10 millió hordó feletti bővülés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az amerikai finomítók jövedelmezősége is csökken, az iparágban „crack spreadnek” nevezett termékárrések a májusi 20 dollár feletti szintről 12 dollárra estek a benzin esetében.

Az amerikai finomított­termék-készletek ráadásul úgy épülnek fel, hogy közben tart a nyári vezetési szezon, ami szezonálisan az év egyik erős időszaka a kereslet tekintetében. Ha ez az időszak lecseng, a készletek felépülése még inkább felgyorsulhat.

Az amerikai tartalék, illetve készletadatok mellett fontosak még az olajcégek kutatási aktivitását tükröző számok is igen beszédesek az EIA jelentésében. Az olajnak nem kedvez, hogy az amerikai kutatási-termelési aktivitás érezhetően nő az olajcégeknél, a Baker Hughes olajipari szervizcég rendszeresen publikált statisztikái szerint sorozatban hetek óta nő a működésben lévő fúrótornyok száma. Ez a befektetőknek azért lehet aggasztó, mert az amerikai kitermelés potenciális növekedését vetíti előre, ami erősíti a kínálati nyomást a piacon.

Az olajpiacon tehát jelenleg ellentétes hatások tartják nyomás alatt az árakat, a befektetők pedig amiatt aggódnak, hogy a kereslet-kínálati kiigazodás ezáltal időben elhúzódhat.

Forrás: NRGreport, EIA, Világgazdaság