NRGreport
Menü

Az alacsony olajár ellenére Oroszország túljutott a mélyponton

Több mint három éve nem tapasztalt gyors ütemben növekedett Oroszország szolgáltató szektora júliusban, miközben javult az üzleti hangulat. 

A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet szerdán közölte, hogy az általa számított orosz szolgáltatási beszerzésimenedzser-index (BMI) 55,0 pontra emelkedett a júniusi 53,8 pontról. 

A júliusi 55 pont a legmagasabb érték 2013 februárja óta, és újabb jelzés arra, hogy az orosz gazdaság a fellendülés útjára lép az alacsony olajárak és a nyugati szankciók együttes hatására kialakult mély recesszió után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

A Markit felmérése szerint júliusban 29 hónapja először emelkedett a foglalkoztatottak száma, míg a megrendelések állománya immár a hatodik egymást követő hónapban bővült. 

Samuel Agass, a Markit közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az orosz szolgáltató szektor valószínűleg bővülni fog a következő hónapokban is, amivel alátámasztja a magánszektor egészének növekedését. 

Ezzel együtt az orosz szolgáltató szektor és feldolgozóipar gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index értéke júliusban az előző havi 53,5 ponton stagnált, mivel a feldolgozóiparban lassult a növekedés üteme. 

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb előrejelzése szerint az orosz bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi 3,7 százalék után az idén 1,2 százalékkal csökken, de jövőre már 1,0 százalékkal növekszik.

Forrás: MTI