NRGreport
Menü

Az olaj mozgatta az amerikai piacot

Gyengén nyitottak a vezető amerikai tőzsdék, majd nyereségbe billenés után emelkedéssel zártak. Gyorsjelentési szezon van, de nem a vállalati eredmények hozták meg a vevőket, hanem az olaj több mint 2,5%-os ralija.

A kereskedésben bekövetkezett pozitív fordulatot alapvetően az olajár emelkedésének tulajdonították az elemzők. Az S&P-500 indexben képviselt tíz gazdasági ágazatból ötnek erősödött a mutatója szerdán, a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal az energiaiparé.

Az olajár a múlt heti tíz százalékos eséséből szerdán erősen felfelé korrigált. A Brent 2,92 százalékkal 43,02 dollárra, a WTI 3,21 százalékkal 40,78 dollárra emelkedett hordónként.

Az amerikai energia-információs hivatal, az EIA szerdán közzétett adatai szerint az üzemanyag-készletek múlt heti, a vártnál jóval nagyobb mértékű csökkenése több mint ellentételezte a nyersolajkészletek növekedésének piaci hatását. Az üzemanyag-készletek 3,3 millió hordóval csökkentek a várt 200 ezer helyett. A nyersolajkészletek pedig 1,4 millió hordóval nőttek a várt 1,4 millió hordós csökkenés helyett.

A Williams Cos nyolc százalékkal, a Chevron közel egy százalékkal erősödött. A Valero Energy, a Marathon Petroleum és a Southwestern Energy részvényei három százalékkal erősödtek. Legnagyobb mértékben a gyorsjelentése közzététele előtt álló Chesapeak Energy Corp. papírjainak árfolyama nőtt, mégpedig 7,92%-kal.

Forrás: NRGreport