NRGreport
Menü

Leállt az energiapiaci terjeszkedés

A korábbi tervek ellenére egyelőre mégsem veszi meg az állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a dél-alföldi áramszolgáltatót, a francia tulajdonosi hátterű EDF Démász Zrt.-t – tudta meg a Magyar Nemzet iparági forrásokból.

Így az ügylet ugyanúgy meghiúsul, mint a német RWE energetikai konszern irányítása alá tartozó Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. januárra tervezett állami kivásárlása, írta a lap.

Lekerült a napirendről a szegedi központtal működő dél-alföldi áramszolgáltató, a francia tulajdonosi hátterű EDF Démász Zrt. állami kivásárlása – értesült lapunk iparági forrásokból. Az áramcéget az állami kézben lévő rezsiholding, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vette volna meg, a sajtóhírek szerint 121 milliárd forintért. A tranzakció lezárását korábban július elejéig ígérte az ENKSZ.

Az EDF Démász 755 ezer egyetemes (lakossági) és szabadpiacon vételező ügyfelet lát el villamos energiával, és 32 ezer kilométeres elosztóhálózatot üzemeltet. A cégcsoport 1995 óta működik Magyarországon. A társaság birtokolja a Budapesti Erőmű Zrt.-t is (vagyis a kelenföldi, a kispesti és az újpesti erőművet), emellett külön a leányvállalatai foglalkoznak villamosenergia-elosztással és kereskedelemmel is.

Az ügylet meghiúsulása elemzők szerint politikai és anyagi okokra egyaránt visszavezethető.

Részletek a cikkben.

Forrás: Magyar Nemzet