NRGreport
Menü

India húzza az iráni olajszektort

A rohamosan növekedő indiai olajéhség pont jókor jön az iráni olajiparnak, amely közel jár a szankciók előtti exportszintekhez. India olajtározók építésével növelné stratégiai tartalékait, ami az iráni olajszállítmányok további növekedését jelenti majd. 

Hónapról hónapra jelentősen nő Indiában az iráni olajimport. Az ázsiai ország idén júliusban 461 ezer hordó olajat importált a szankciók alól fekszabaduló Iránból, ami az egy évvel korábbihoz képest 110 százalékos növekedés, de a júniusi mennyiséget is 21 százalékkal haladja meg - írja az Oilprice.com. 

Indiának égető szüksége van az olajra, hogy kielégítse a növekedő autóeladások miatt jelentkező benzin- és dízelolaj-kereslet növekedését. Az egyre nagyobb mennyiségű olajszállítások ugyanakkor Iránnak is fontosak, hiszen csak így tudja helyrállítani a nemzetközi szankciók nyomán erősen lecsökkent piaci részesedését. 

A mindkét fél számára előnyös helyzetet ráadásul azzal fejelte meg a két állam, hogy az olajszállítmányokért -  még a szankciók ideje alatt - nem dollárral, hanem rúpiával fizetett India, amit aztán indiai termékek vásárlására forított a teheráni vezetés. 

A szankciók feloldása óta Irán a korábbi piaci részesedésének 80 százalékát szerezte vissza. Júniusban 2,31 millió hordónyi olajat exportált, ami már megközelíti a szankciók bevezetése előtti szintet és 100 százalékkal több, mint a tavaly decemberi exportmennyiség. Az ország ráadásul ambiciózus tervet közölt a kitermelés további növelésére, ugyanis 2021-re szeretné elérni a havi 5,8 millió hordós exportszintet. 

India olajéhsége tehát a lehető legjobbkor jön az iráni olajszektor számára. Az olaj iránti kereslet 7,8 százalékkal nőtt Indiában az idei második negyedévben éves összehasonlításban, ami 2007 óta a legnagyobb növekedés. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a 2040-ig tartó időszakban Indiában nő majd a leggyorsabban az olajfelhasználás, gyorsabban, mint az eddig vezető Kínában. 

India jelenleg nyersolaj-szükségleteinek 79 százalékát importból szerzi be, de ez az arány a következő két évtizedben elérheti a 90 százalékot. Az ellátás biztonságának növelése érdekében India az tervezi, hogy megépít egy hatalmas stratégiai olajtározót, amely 40 millió hordó tárolására lesz alkalmas, ez 10 napnyi olajimport mennyiségének felel meg. Ez a mennyiség ugyan messze elmarad  az amerikai és kínai olajtartalékoktól, de az ország a későbbiekben folyamatosan bővítené a tárolói kapacitását és 90 napra elegendő stratégiai olajtartalék kialakítását tervezi. A növekedő tárolói kapacitás pedig azt eredményezi majd, hogy például Iránból is az eddigieknél jóval több nyersolaj érkezhet az országba - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com