Trading

Olcsóbban jutnának gázhoz, ha körülnéznének

Végh Zsófia | 2016.08.08. 05:50

Mivel nincs tudatában a szabad piac adta lehetőségeknek, nem vált szolgáltatót, nem versenyezteti meg kellőképp a kereskedőket, a szabadpiaci ár akár háromszorosáért jut hozzá a földgázhoz a kis- és középvállalkozások jelentős része. A „túlfizetés” fő oka a tudatlanság: az érintett kör nem követi a globális gázár változásokat, a kereskedőknek pedig nem áll érdekükben felvilágosítani őket. 

A szabadpiaci ár többszörösét is elkérik egyes kereskedők a kkv-szektorból kikerülő ügyfeleiktől, állítják az NRGreport által megkérdezett szakértők. A legkevesebbet a piaci mozgásokat követő, saját energiabeszerző csapattal rendelkező cégek fizetik a gázért, a legtöbbet pedig azok, akik sohasem váltottak kereskedőt. A gáz is egy termék, azon a cégek, önkormányzatok, melyek fogyasztásuk alapján jogosultak arra, hogy a szabadpiacról szerezzék be, ugyanúgy válogathatnak az ajánlatok között, mintha mobilszolgáltatást vagy biztosítást kötnének. Sokan mégsem teszik.

Azok a cégek, akik 20 m³/h kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkeznek, jogosultak egyetemes szolgáltatásra, a lakossághoz hasonlóan szabályozott áron kapják a gázt. Bár lenne rá lehetőségük, nem lépnek ki a szabadpiacra, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban sokat esett a földgáz világpiaci ára. E szegmens a teljes piac 5-10%-át teszi ki, s durván a fele lép ki október elsejétől a szabadpiacra, mondta az NRGreportnak Bali Gábor, gázpiaci szakértő,  A 20-100 m³/h névleges mérő összteljesítményű fogyasztó – körülbelül 15 000 ilyen hely van az országban – egyharmada lehet tudatos, véli Bali. Ők ma még ma még magasabban áron veszik a gázt, mint a tőzsdei ár. Ám ha a piaci viszonyoknak megfelelően tudtak vásárolni, október elsejétől akár 20-30-40 százalékos mérséklődést is tapasztalhatnak, mondta a szakértő.

Jön az új gázév

Bali szerint az árcsökkenést a kkv- szektor 20-25 százaléka fogja élvezni. Októberig még azoknál sem jelentkezik megtakarítás, akik versenyeztetik a kereskedőket, mivel az előző gázévre kötött szerződések ekkor járnak le. (Az aktuális gázév 2015. július elsején indult és 2016. október elsejéig tart.) Szinte minden szerződést fix forintos áron kötnek, jelenleg 2200-2700 forint/GJ áron jutnak földgázhoz a cégek. A nem tudatos cégek ennek a többszörösét, akár 5500 forint /GJ díjat fizetnek. Október elsejétől ez akár 1500-1600 forint/GJ-ig csökkenhet, bár inkább 1700 forint/GJ, 25-30 százalékos árcsökkenés lehet reális.

Valamelyest persze mindenkinél csökkennek az árak, a kereskedőt nem versenyeztetőknél is. A tenderidőszak előtt időzített szerződéshosszabbításkor ajánlott néhány százalék kedvezmény elegendő ahhoz, hogy a szolgáltatók következő évre is lekössék ügyfeleiket, akik nem is járnak utána, mennyit spórolhatnának. E vállalkozások költségstruktúrájában nem olyan jelentős a földgáz energia ára, az elérhető megtakarítás eddig néhány százalék volt, ezért nem voltak hajlandóak váltani, magyarázza Bali. A szerződési feltételek is megnehezítik a váltást. A szerződést a kereskedők rendszerint egy évre ajánlják, ám újság előfizetésekhez hasonlóan, ha az időszak lejárta előtt az ügyfél nem jelzi, hogy nem kíván hosszabbítani, automatikusan meghosszabbítják.

Aki tudatos, csatlakozik egy beszerzési csoporthoz, és részesül azon kedvezményekből, amit a csoport a nagyobb megrendelt/lekötött volumenből adódóan ki tud harcolni. De nem csak az energia árán lehet spórolni.  Érdemes ellenőrizni, hogy a rendszerhasználati díj megfelel-e a hasonló fogyasztású ügyfélkör által használtnak.  Előfordul ugyanis, hogy az energetikai korszerűsítések ellenére egy cég továbbra is nagyobb névleges teljesítményű mérőórát használ. Ha mérőjét kisebb teljesítményűre cserélné, többet spórolna, mint az energia árán, mondta Bali. A kereskedők erre sem hívják fel a figyelmet, mert közvetve nyernek az ügyleten. A rendszerhasználati díjat a kereskedő ugyan a rendszerüzemeltetőknek fizeti, a hatóság által szabott egységáron, ha nagyobb a ki nem használt névleges teljesítmény, magasabb árrést állapít meg, azonban kisebb kapacitásokat köt le, amiért kevesebbet fizet, mondta Bali.

Az önkormányzatok sem járnak mindig jól

Nem feltétlenül jutnak olcsón gázhoz az önkormányzatok sem. Eltekintve a nagyobb városoktól és a fővárosi kerületektől, akik komolyan versenyeztetik a szolgáltatókat, sok, főként kisebb település önkormányzata azzal sincs tisztában, hogy energiát közbeszerzési eljárás keretében kellene vásárolniuk. "Az energia is terméknek minősül, ezért az árubeszerzésre és szolgáltatásra vonatkozó nettó nyolcmillió forintos értékhatár felett közbeszerzés köteles", mondta az NRGreportnak Murvai László közbeszerzési tanácsadó, a Saldo Zrt. munkatársa. Az intézményi szerződéseket ráadásul nem köti a gázév, s ha valaki versenyeztetéssel szerez be energiát. komoly árkülönbséget tapasztal az egyes szolgáltatók ajánlatai között.

A cég rendszeresen szervez ingyenes konzultációs napot, sokan ekkor értesülnek arról, hogy nem szabályosan járnak el. A kkv-khez hasonlóan több önkormányzat csupán a számla helyességét ellenőrzi, nem követi a gázár változását, évek óta /soha nem váltott szolgáltatót, így többet fizet. Még akkor is, ha közbeszerzési eljárással vásárolnak energiát, az egyes szolgáltatók ajánlatai között nagy lehet az eltérés, mondta Murvai.

További nehézséget okoz, hogy sok tanácsadó a közbeszerzési eljárásokon egyébként használt szempontrendszert es súlyozást alkalmazza energia beszerzésekor is. A módszer azonban nem kellőképp transzparens, s kevésbé pontosan jelezhető vele, hogy mennyibe kerül egy év múlva a gáz. (A hirdetmények többségében összevetik az egységdíjakat, ami nem elég pontos, mert a kapacitás díjat nehéz nominális értékben összehasonlítani.)  A Saldo Zrt.-nél ezért a forgalomarányos és a kapacitásdíj alapján várható konkrét éves ellenszolgáltatást számolnak, ami nagyságrendileg megmutatja mennyi lesz az adott szervezet éves díja.  

Információs aszimmetria

Óriási aszimmetria van a fogyasztók és kereskedők tudása és az általuk elérhető információ mennyisége között, sok esetben a szakmai kérdések misztifikálása történik, ami tovább ront a helyzeten, mondta az NRGreportnak Buday Pál,  az MT-Gas Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. Indulásunk óta célunk, hogy ezt az egyenlőtlenséget csökkentsük, mondta Buday. Nagyvállalati ügyfelei számára tendereztet a cég, Buday szerint soha nem volt még ekkora a verseny. A legkisebb fogyasztói szegmensben vételező 160 ezer kkv 20-30 százalékkal drágábban veszi a gázt azokhoz az árakhoz képest, amelyeket (persze nagyobb fogyasztóknál) a versenyeztetéssel elértek.

A cég bár nagyobb árkedvezményt a jövőbeli ügyfelek csoportos képviseletével érne el – nagyobb volumen megrendelése esetén nagyobb a kereskedő által nyújtott kedvezmény – ajánlataikat személyre szabnák. Nem a kereskedőknek gyűjtenek jutalékért fogyasztót, hanem az elért tényleges megtakarításból kapnak jutalékot, ezért érdekük, hogy minél olcsóbban szerezzenek be gázt ügyfeleiknek. Szolgáltatásuknak alapdíja nincs, a teljes pályáztatási folyamat ingyenes. Ha a fogyasztó a pályáztatás eredményeképpen kereskedőt vált, és megtakarítást realizál, a megtakarított összeg bizonyos százalékát számítják fel munkadíjként. A cég honlapján található információk szerint az idei pályáztatások során eddig húsz és negyven százalék közötti megtakarítást értek el. 

  Végh Zsófia
Címkék
#gáz   #kkv-szektor   #szabadpiac  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.