Vállalatok

Rányomta bélyegét az E.On eredményére az átalakítás

NRGreport | 2016.08.10. 09:25

A közszolgáltató már korábban bejelentette, hogy várhatóan az év végéig kettéválasztja működését, így a konvencionális energiatermelő eszközeit, valamint a gázkereskedelmet az Uniper márkanév alatt tömöríti, míg az átstrukturált E.On a zöldenergiára fog fókuszálni, valamint átmenetileg ehhez a részleghez tartozik a nukleáris energiaágazat is.

Az átalakítások tavaly év végén, és idén is jelentős, egyszeri tételeket jelentettek a működés során. Az E.On 2,9 milliárd eurós leírást hajtott végre az erőművek és gáztározók eszközein, melyek a kettéválasztáshoz kapcsolódnak. További 900 millió eurót tettek félre céltartalékként, így a nettó eredmény a 3,8 milliárd eurós egyszeri tételek miatt 3,03 milliárd eurós veszteséget jelentett az első félév során. Ezeket a tételeket leszámítva a csoportszintű EBITDA 3,3 milliárd euróról 2,9 milliárd euróra zsugorodott, de így is meghaladta a konszenzust – áll az Equilor Befektetési Zrt. elemzésében.

Az E.On megerősítette éves előrejelzését, amely már a kettéválasztás után 0,6-1 milliárd eurós profitot jelenthet a zöldenergiás E.Onnak. Ez könnyen elérhető lehet, hiszen az első félévben az Uniper nélkül az E.On nettó eredménye 604 millió euró lett.

  NRGreport
Címkék
#E.ON   #eredmény   #Uniper  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.